Românii din Sfântu-Gheorghe refuză statutul periferic spre care autoritățile maghiare încearcă să-i împingă

Românii din Sfântu-Gheorghe refuză statutul periferic spre care autoritățile maghiare încearcă să-i împingă

Demnitatea de a fi român în Covasna.

Asociația Calea Neamului este alături de Asociația Astra-Despărțământul Covasna-Harghita, alături de Maria Crețu-Graur! Românii din Sfântu-Gheorghe refuză statutul periferic spre care autoritățile maghiare încearcă să-i împingă.

Așa s-a ajuns la boicotarea Zilelor Orașului Sfântu-Gheorghe de către partea română, ansamblurile folclorice precum si ceilalti invitați de seamă din Basarabia si din celelalte colțuri ale țării urmând să evolueze, conform deciziei primăriei controlate de UDMR pe o scenă ascunsă într-un părculeț din curtea unui liceu, nu în centrul orasului asa cum s-a întâmplat in ultimii ani.

Hotărârea primarului UDMR se înscrie de fapt într-un context mai larg, într-o atitudine generală a autorităților maghiare din Covasna si Harghita care-i tratează pe români ca pe niste cetățeni de mâna a doua, încercându-se instaurarea unei regiuni autonome maghiare pe teritoriul celor două județe, în acest context înscriindu-se si recenta arborare ilegală a steagurilor unguresti în centrul orașului Sfântu-Gheorghe precum si nenumăratele abuzuri la care sunt supusi românii, multe dintre acestea fiind semnalate de-a lungul timpului de patriotul Dan Tanasa, un dârz luptător pentru dreptate si adevăr în Covasna si Harghita.

Zori noi de redeșteptare națională se arată însă, românii nu vor tăcea, vor lua atitudine, glasul lor demn se va auzi mai puternic ca oricând. Să nu-si închipuie nimeni ca va putea cineva vreodată îngrădi libertatea de a fi român, libertatea cucerită cu sânge si jertfă de bunicii si străbunicii noștri.

Doamne ajută!

Autor/Foto: Mihai Tirnoveanu