libris.ro

Românii din Carei cunosc „greutatea” zilei de 15 martie: „Nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre”

Românii din Carei cunosc „greutatea” zilei de 15 martie: „Nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre”

Românii din Carei cunosc „greutatea” zilei de 15 martie: „Nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre”

Românii din Carei au demonstrat astazi ca ei cunosc foarte bine insemnatatea zilei de 15 martie 1848 si au tinut sa arate asta prin depunerea unor jerbe de flori la busturile lui Avram Iancu si Simion Bărnuţiu.

Simion Bărnuţiu, unul dintre principalii ideologi ai revoluţiei de la 1848, si-a facut studiile la „gimnaziul din Careii Mari”, asadar face parte parte din istoria tumultoasa a locurilor, bustul sau fiind acum amplasat in fata Liceului piarist din Carei. Acolo anume a si poposit astazi pentru cateva momente un grup de români din Carei, pentru a depune jerbe de flori in semn de respect pentru paşoptiştii care au făcut revoluţia de la 1848.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


[textblock style=”1″]Cititi si: Si totusi ce sarbatoresc cu adevarat maghiarii pe 15 martie?[/textblock]

Românii din Carei cunosc „greutatea” zilei de 15 martie: „Nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre”

„Astăzi am depus jerbe de flori la bustul lui Avram Iancu şi Simion Bărnuţiu. La 15 Martie 1848, parlamentul Ungariei a votat unirea cu Ardealul.

A fost semnalul începerii revoluţiei care l-a avut ca ideolog pe Simion Bărnutiu şi ca principal conducător pe Avram Iancu. Anul Centenarului României Mari coincide cu împlinirea a 170 de ani de la Revoluţia din 1848. Acest eveniment a fost unul decisiv în procesul de constituire a României moderne. În semn de respect pentru paşoptiştii care au făcut revoluţia de la 1848 am depus astăzi jerbe de flori la busturile lui Simion Bărnuţiu şi Avram Iancu.

Simion Bărnuţiu a studiat la Liceul piarist din Carei,bustul său fiind amplasat în faţa acestei clădiri. Rămâne în istorie remarcabilul discurs ţinut de Simion Bărnuţiu în Catedrala din Blaj, cunoscut ca Discursul de la Blaj, din 14 mai 1848.”, scrie Ilie Ciută pe facebook

Românii din Carei cunosc "greutatea" zilei de 15 martie: "Nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre", Foto: facebook.com/ciuta.ilie/
Românii din Carei cunosc „greutatea” zilei de 15 martie: „Nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre”, Foto: facebook.com/ciuta.ilie/

„(…)Aduceţi-vă aminte atunci că vor striga din mormânt străbunii noştri: Fiilor! Noi încă am fost nu odată în împrejurări grele, cum sunteţi voi astăzi; noi încă am fost înconjuraţi de inamic în pământul nostru, cum sunteţi voi astăzi, şi nu de multe ori am suferit doară şi mai mari rele decât voi; fost-am cu Goţii, dar nu ne-am făcut Goţi; fost-am cu Hunii, dar nu ne-am Hunit; fost-am cu Avarii şi nu ne-am Avarit; fost-am cu Bulgarii şi nu ne-am Bulgărit; cu Ruşii şi nu ne-am Ruşit; cu Ungurii şi nu ne-am Ungurit; cu Saşii şi nu ne-am Nemţit; ci ne-am luptat ca Români, pentru pământul şi numele nostru ca să vi-l lăsăm vouă împreună cu limba noastră cea dulce ca cerul sub care s’a născut; nu vă nemţiţi, nu vă ruşiţi, nu vă unguriţi nici voi, rămâneţi credincioşi neamului şi limbii voastre; apăraţi-vă ca fraţii cu puteri unite în pace şi în răsboi;(…)”, rostea Simion Bărnuţiu in timpul Discursului de la Blaj, din 14 mai 1848.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info