RSS

Ecaterina Teodoroiu, omagiată la…

Asociația culturală …

Supliment al revistei MAGAZIN CR…

Noul număr al suplim…

De ce Eminescu de Ziua Culturii …

de Claudiu Dumitrach…

Echipa nostră de la Târgu-Jiu a …

Biserica “Izvorul Tă…

Ecaterina Teodoroiu sărbătorită …

Se împlinesc în aces…

Glasul.info din nou cenzurat dup…

Fandel Mihai, redact…

15 ianuarie 2022, a X-a ediție a…

Începând cu ora 12.0…

CERERE DE DEMISIE A CELOR RĂSPUN…

CĂTRE: Membrii Guver…

Discriminare etnică îndreptată î…

Doar plățile indemni…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940

Print Friendly, PDF & Email

Duminică, 30 august 2020, a avut loc la Carei marcarea a 80 de ani de la Dictatul de la Viena care a avut  consecințe dramatice pentru românii din partea de Nord Vest a Transilvaniei.

Organizatorii manifestării au fost Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare. Alături de careieni au fost  reprezentanți din toate satele  de foști refugiați: Ianculești, Horea, Marna Nouă, Scărișoara, Lucăceni dar  și  oaspeți din Oradea, Satu-Mare, Iași sau A fost  sfințit drapelul tricolor de către vicarul foraneu pr.Radu Filip și preotul ortodox  Gheorghe Sorian și a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului Național iar apoi a fost săvârșit  un parastas în memoria foștilor refugiați.

Imnul refugiaților a fost intonat de către toți cei prezenți care au primit la intrare un pliant care conținea versurile.

A onorat cu prezența subprefectul Cosmin Bota care a depus  o coroană de flori și a rostit  o alocuțiune.

Au mai fost prezenți reprezentanți ai Asociației rezerviștilor militari, Asociațiunii ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Asociației Unirea 2009, Asociației Codrenii.

După depunerea de coroane de către Asociațiunea ASTRA , Asociația Refugiaților  și Instituția Prefectului au urmat alocuțiunile.

Ionel Costescu, președintele Asociației Codrenii a  rostit o alocuțiune  în care a relatat despre consecințele Dictatului de la Viena în locurile sale natale dar și despre lipsa totală de atenție pentru istoria locală din partea politicienilor.

.

.

.

Au recitat poezii de George Coșbuc Mara Țineghe din Lucăceni și Răzvan Fuzi din Marna Nouă.

.

.

Grupurile de  moți din Marna  Nouă și Scărișoara au prezentat doinele de jale din perioada refugiului anilor 40  dar și cântece patriotice. O prezență constantă la acțiunile culturale românești din Carei este apreciata interpretă Angela Muntean care  și de această dată a bucurat sufletele participanților cu melodiile  adecvate momentului.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei, a acordat  Diplome de Excelență celor care susțin activitățile atât prin prezență constantă cât  și prin implicare.

Veșnica pomenire, din veac în veac, celor care au îndurat suferințe cumplite dar nu au acceptat să renunțe la identitatea lor românească!

Sursa: Buletin de Carei

GALERIE FOTO

Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940
Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940
Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Switch to mobile version