RSS

Comunicat de presă: Fenomenele a…

Ca în fiecare an Ser…

Laurian Stănchescu: "Scrisoare p…

Scrisoare publică ad…

Ion Coja: "Marx & Engels ne-au c…

După 1990, pe Interne…

După Bogdan Diaconu, apare o nou…

Alternativa Dreaptă s…

Gheorghe Piperea: "Marile bănci …

Tot mai multe dintre …

Deși este un demers nelegal și a…

Dezbinarea românilor …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 3,50 din 5)
Se încarcă...

Si totusi ce sarbatoresc cu adevarat maghiarii pe 15 martie?

Print Friendly, PDF & Email

Si totusi ce sarbatoresc cu adevarat maghiarii pe 15 martie?

La 15 Martie 1848, parlamentul Ungariei a votat “unirea” cu Ardealul (n.a. anexarea Ardealului). Era semnalul dat unor crime de o amploare si de o salbaticie nemaintalnite impotriva românilor.

Pentru România, aceasta zi ar trebui declarata zi de doliu national pentru zecile de mii de nevinovati care au fost ucisi cu brutalitate, in cadrul unor adevarate campanii de crime impotriva umanitatii. Acum intelegeti de fapt ce sarbatoresc cu adevarat unii dintre concetatenii nostri?

Sa vedem ce ne spune Academia Română despre adevarata semnificatie a zilei de 15 martie pentru români si  maghiari:

“Pe 15 martie 1848 „tinerii unguri“ conduşi de Petöfi Sandor şi mobilizaţi de poeziile sale patriotice au ridicat mulţimile („Sus! Patria către maghiari strigat-a: E timpul pentru luptă să fiţi gata!“). La finalul zilei, programul în douăsprezece puncte, printre care şi unirea Ungariei cu Transilvania, a fost acceptat de către Parlament şi de Curtea de la Viena. Această zi ar urma să devină, în preajma a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor Românilor, Ziua maghiarilor din România!

A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România înseamnă o ignorare flagrantă şi vinovată a memoriei istorice a românilor, pentru care Unitatea naţională şi de limbă a constituit busola istorică în toate momentele de restrişte sau de bucurie colectivă.

A vota ziua de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România este un gest iresponsabil în perspectiva menţinerii păcii sociale interne, exemplară în ţara noastră, în condiţiile în care drepturile minorităţilor de aici depăşesc normele europene în materie.”, avertizeaza Academia Română

Si totusi ce sarbatoresc cu adevarat maghiarii pe 15 martie?

Cand Nicolae Balcescu a incercat in anul 1848 sa negocieze cu Lajos Kossuth si situatia românilor ardeleni, acesta a fost raspunsul scris al “revolutionarului maghiar”:

’’Libertatea voastră este spânzurătoarea, drepturile voastre de egalitate, înseamnă ca popoarele care împart teritoriile cu Ungurii, vor trebui să fie absorbite de elementul maghiar’’ ( Din „Transilvania sub Maghiari şi Români’’ de Vasile M. Teodorescu, Bucureşti 1941, pag.60, reprodus şi în „extra hungarian non est vita’’ – o recenzie extinsă, apărută la Editura Nagard 1983, a Istoriei Naţiunii Maghiare de dr. Georg Ferenc)

” Anul 1848 e pentru popoarele Europei anul mesianismului naţional. Cuvântul de ordine al revoluţionarilor de pretutindeni e doborârea tiraniei medievale pentru libertatea naţiunilor şi dreptatea socială.

(…)

Judecând după ideologia europeană a revoluţiei de la 1848, ungurii erau pe linia ei, luptând împotriva tiraniei habsburgice şi a privilegiilor medievale legate de ea, dar se situau la antipodul spiritului european refuzând celorlalte neamuri egala îndreptăţire şi dreptatea socială, în numele cărora luptau. Nu era nici întâia şi nici n-avea să fie ultima oară când acest neam, înfipt în inima Europei din necunoscutul asiatic, se dovedea inadaptabil la ordinea lumii noastre.

La 15 Martie 1848, parlamentul Ungariei votă unirea cu Ardealul.

Procedeul maghiar obişnuit de a hotărî de soarta celui mai numeros şi mai vechi popor al Ardealului fără ca el să fie întrebat, şi aceasta într-o vreme când ideea de libertate umplea văzduhul Europei, înfurie pe Români.”, scria Nichifor Crainic

O alta insulta strigatoare la cer la adresa victimelor nevinovate inregistrate printre români in timpul evenimentelor din 1848-1849 este Monumentul celor 13 generali de la Arad.

Monumentul celor 13 generali de la Arad este o insulta la adresa victimelor nevinovate pe care le-au facut asa zisii 13 generali maghiari, crime de o atrocitate feroce, infaptuite impotriva unei populatii civile vulnerabile si lipsite de aparare, inscriindu-de in aceeasi linie a obrazniciei fatise si a ofensei la adresa poporului roman, fiind nu de putine ori transformat in altar si simbol al ideologiei iredentiste maghiare.

Cei asa zisii 13 generali maghiari si armata pe care o conduceau au ucis peste 40.000 de romani intr-o operatiune de exterminare si epurare etnica, stergand practic de pe fata pamantului 300 de sate romanesti.

Cum sa sarbatoresti pe pamant romanesc uciderea a zeci de mii de romani, cazuti victime barbariei unei armate care a sfidat legile razboiului si pe cele ale firii? Iredentistii si extremistii  maghiari spun astazi ca statuia este un “simbol al libertatii”. Daca ajungi sa numesti statuia unor criminali de copii, femei si batrani fara aparare, un simbol al libertatii, atunci ceva este putred rau in sufletul tau.

Glasul.info

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline