De Florii la Târgu -Secuiesc, prima procesiune religioasă ortodoxă din istoria știută a orașului, Foto: Mihai Tirnoveanu
De Florii la Târgu -Secuiesc, prima procesiune religioasă ortodoxă din istoria știută a orașului
Cu părintele Ionuț în frunte, cu flori si icoane în mâini, printre lacrimile lui Dumnezeu am mers de la o biserică la alta. A plâns cerul peste noi, aducându-ne aminte că în urmă cu 2000 de ani Hristos era singurul din mulțime care era trist. Știa că va veni trădarea, știa că va veni suferința.
La Târgu-Secuiesc de Florii, cine a îmbrățișat ploaia si vântul, cine a înfruntat teama si uneltirile, pe Hristos l-a îmbrățișat.
Tuturor le spunem: de unde este cel mai greu, de acolo ne vom ridica! Unde este cel mai greu, acolo vom merge, acolo ne vom ruga mai puternic pentru ridicarea poporului pe Linia Neamului Românesc.
Românii care au venit din Brașov, Zagon, Brețcu, Sfîntu-Gheorghe si Lunca Câlnicului au fost primiți cu sufletul deschis de preoții si enoriașii celor două biserici, frații si surorile de la biserica Pogorîrea Duhului Sfânt pregătind la sfârsitul manifestărilor o agapă crestină cu bucate alese de post, sărmăluțe minunate si pește.
Am stat uniți cu toții în aceeasi biserică si la aceeasi masă, căci avem acelasi sânge, aceeasi credință, acelasi cer la stramoșilor unde vom urca atunci când Dumnezeu va rândui. Cum bine spunea vrednicul părinte Ionuț, noi cei care venim din alte colțuri ale tării nu suntem musafiri, ci frați buni.
Personal mă bucur că a plouat. Este nevoie de puțină jertfă măcar din partea tuturor. Nu mergem în plimbări, promenade, mergem să mărturisim ortodoxia, să afirmăm identitatea noastră, reperele ce ne-au ținut aici pe acest pământ neclintiti de mii de ani.
Doamne ajută fați si surori!
Autor / Foto: Mihai Tîrnoveanu
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment