La 7 aprilie 1931 se nastea mult regretatul si marele actor român Amza Pellea
Ne-a incantat multora dintre noi copilaria si tineretea, memorabil de departe fiind totusi rolul in care l-a interpretat pe Mihai Viteazul: la data de 7 aprilie 1931, se nastea Amza Pellea, geniul artistic românesc din Băilești, Dolj, unul dintre marii actori ai teatrului si filmului din România.
Poate ca a devenit celebru pentru personajul Nea Mărin, pe care l-a interpretat magistral, insa pentru multi dintre noi ramane in constiinta noastra si pentru rolurile de exceptie din filmele istorice românesti.
La 7 aprilie 1931 se nastea mult regretatul si marele actor român Amza Pellea
Disparut prematur dintre noi, Amza Pellea a ramas in constiinta publicului românesc ca reprezentant de marca al artistilor ce au pus umarul la retrezirea etosului national si a simtamintelor patriotice, mai ales in randurile tineretului, atras ca un magnet de creatiile cinematografice istorice ale vremii.
Traim din pacate vremuri tulburi, in care o noua generatie formata din spirite de geniu precum Amza Pellea, ar fi necesare aidoma aerului pe care il respiram, pentru a trezi din nou constiinta nationala, pentru a retrezi patriotismul si devotamentul pentru cultura si neamul românesc.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Masacrul de la Fântâna Albă comemorat in aprilie si de catre românii din Italia: “FÂNTÂNA ALBĂ – NU UITĂM!” Un mesaj emotionant a fost afisat in mai multe locatii din Italia de catre membrii comunitatii românesti din peninsula, acestia comemorand la randul lor la inceputul lunii aprilie “Masacrul de la Fântâna […]