La Iași s-au încheiat lucrările de restaurare și reabilitare a Muzeului ”Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”

“Lucrările de restaurare și reabilitare a Muzeului ”Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” s-au încheiat. 

În vederea recepței lucrărilor, care a fost stabilită pentru începutul lunii viitoare, constructorul a înștiințat oficial Consiliul Județean Iași cu privire la finalizarea reabilitării obiectivului cultural.
Zidurile au fost consolidate, au fost reabilitați pilonii din partea frontală a casei, distruși de eroziune, iar fațada a fost finisată. Din cauza deteriorării, specialiștii în domeniu au decis ca ușile exterioare, din lemn de stejar, să fie restaurate, iar ferestrele, înlocuite. Instalația electrică a fost schimbată, iar cea termică, refăcută complet. 

Lucrările s-au desfășurat sub atenta supraveghere a unui expert în restaurarea și reabilitarea monumentelor. Istoricii spun că imobilul este ultima clădire rămasă dintre cele existente altădată, în mahalaua negustorească a Sfintei Vineri (actualul bulevard Anastasie Panu).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Pentru ca obiectivul cultural și exponatele să fie puse în lumină la adevărata valoare, vitrinele expoziționale vor fi înlocuite, următorul pas al proiectului fiind dotarea cu mobilier a muzeului. 

Casa Dosoftei găzduiește secția de literatură veche din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Aici va fi din nou expusă Cazania, scrisă de Mitropolitul Varlaam Moțoc în anul 1643, considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. Edificiul a fost înscris în anul 2015 în lista muzeelor de patrimoniu.

Fondurile necesare reabilitării clădirii au fost accesate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: ”Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”, fiind în valoare de aproape 3,7 milioane lei. 
Termenul de finalizare a proiectului este luna noiembie 2019, iar conform contractului, constructorul va asigura garanția lucrărilor pentru o perioadă de 5 ani. “

Sursa: Consiliul Judeţean Iaşi

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”101657″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Atenție ieșeni! Poliția vă solicită sprijinul cu privire la o persoană căutată pentru tâlhărie!

lun iul. 15 , 2019
Pe o pagină de socializare din Iași, intitulată “Atenție Poliția Iași”, ieșenilor le este solcitat sprijinul pentru identificarea unei persoane suspectate de săvârșirea infracţiunii de tâlhărie. Redăm integral apelul de pe pagina de facebook “Atenție Poliția Iași”: “Vă rugăm să distribuiți! POLIŢIA SOLICITĂ SPRIJINUL CETĂŢENILOR Abonează-te și la canalul nostru […]

Poate vă place și:

libris.ro