Ungaria

Cine îl impiedică pe președintele României să intervină și în această problemă de politică externă?

Cine îl impiedică pe președintele României să intervină și în această problemă de politică externă?

Când a fost vorba de vizita unei delegații românești în Israel, președintele României a fost destul de categoric cu privire la această problemă și a subliniat următoarele aspecte: „eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă”.

Dacă tot o spune cu propriile sale cuvinte, atunci cine îl impiedică pe președintele României să intervină și într-o altă problemă de politică externă ivită de curând, respectiv prezentarea de către Victor Orban a unei hărți a Ungariei care cuprindea și Transilvania, în fața unei delegații poloneze? Aceasta este cu adevărat o problemă de politică externă sensibilă pentru români, și mulți ar dori o pozitiție tranșantă din partea președintelui cu privire la astfel de acțiuni împotriva României.

Cine îl impiedică pe președintele României să intervină și în această problemă de politică externă?

„Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel în vizită bilaterală fără să sufle o vorbă, fără măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine, fiindcă, totuşi, dacă PSD-ului nu-i convine, eu sunt preşedintele Republicii şi eu răspund de politica externă„, a declarat Klaus Iohannis

„… politica externă a României trebuie să fie întotdeauna o temă de consens național, în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern, potențându-le și punându-le în valoare”, a sustinut președintele la Alba Iulia în mesajul transmis participanţilor la conferinţa internaţională „România 100 – Diplomaţie, educaţie şi misiune”

În perioada de dinaintea alegerilor din aprilie, premierul maghiar Viktor Orban a primit la Budapesta vizita omologului său din Polonia, Mateusz Morawiecki. În timpul acelei întrevederi, Orban a prezentat delegației poloneze o hartă a Ungariei în care era evident că este cuprinsă și Transilvania.

După cum ne spune președintele României, „politica externă a României trebuie să fie întotdeauna … în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern”. Ori acestea fiind spuse, cum a apărat președintele României obiectivele urmărite pe plan intern cu privire la acțiunile externe menite să știrbească din prestigiul și demnitatea națională a țării noastre, cum este și aceasta întreprinsă de către premierul maghiar la începutul lunii aprilie? Cine îl impiedică pe președintele României să intervină și în această problemă de politică externă?

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

12 ore ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

2 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

3 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

3 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

4 zile ago