Una dintre cele mai vechi construcții ale urbei ieșene, Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei-Mitropolitul”, cunoscut publicului larg sub numele de „Casa Dosoftei”, se află în plin proces de restaurare.
După ce reprezentanții Consiliului Judeţean Iaşi și-au pus semnăturile pe contractul de execuţie a lucrărilor de restaurare, exponatele din muzeu au fost depozitate într-un spațiu corespunzător, iar schelele au pus stăpânire pe exterioriul întregii clădiri.
Investiția totală se ridică la 3,6 milioane de lei, din care cea mai mare parte din sumă reprezintă fonduri europene obţinute prin POR 2014-2020, în vreme ce valoarea contractului pentru lucrările de restaurare este de 1,8 milioane de lei.
Lucrările de restaurare sunt estimate la maximum 12 luni, constructorul asigurând de asemenea și garanția pentru aceste lucrări efectuate pentru 5 ani. Licitația de execuție a lucrărilor de reabilitare și restaurare a muzeului a fost câștigată de către firma IASICON.
Este vizată atât reabilitarea interioară cât și cea exterioară a clădirii. Construită în perioada 1677 – 1679, Casa Dosoftei a reprezentat sediul celei de-a doua tiparnițe din Iași până în anul 1686. Lucrările de restaurare se vor desfășura sub atenta supraveghere și consiliere a unui specialist atestat în refacerea monumentelor istorice.
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment