Istoria ascunsă, românii din Legiunea Cehoslovacă: „Voi care sunteți războinici ai lui Dumnezeu”

„Cei care sunt războinicii lui Dumnezeu”; astfel erau supranumiți voluntarii din Armata cehoslovacă care au luptat în Franța în timpul Primului Război Mondial. Surprinzător sau nu, printre acești luptători s-au aflat și voluntari români.

Imaginea de mai sus reprezintă un afiș de propagandă din timpul Primului Război Mondial, o operă de artă a artistului ceh Vojtěch Preissig (1873-1944), îndemnând voluntarii cehi și slovaci care trăiau în Statele Unite să se alăture Legiunii Cehoslovace pentru a lupta împotriva Germaniei și Austro-Ungariei.

Afișul lui Vojtěch Preissig înfățișează un soldat de cavalerie purtând steagul husiților, adepți ai reformatorului religios ceh Jan Hus (circa 1369-1415). Cehia și Slovacia făceau parte din Regatul dual al Austro-Ungariei, iar liderii mișcării independenței naționale credeau că ar putea fi susținută cauza unui stat cehoslovac independent, luptând de partea aliaților.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ca slogan, pe afiș era prezent în limba cehă veche / arhaică, titlul unui cântec de război husit de prin secoul XV (n.r. „Ktož jsú boží bojovníci”), care s-ar traduce cam așa: „Voi care sunteți războinici ai lui Dumnezeu”.

Potrivit istoriografiei cehe, cântecul ar fi avut o asemenea intensitate emoțională în timpul Războaielor Husite, încât cei care îl cântau insuflau teama în rândul armatelor dușmane.

În decembrie 1917, guvernul Franței a aprobat organizarea unei armate cehe autonome pe teritoriul francez. Un regiment cehoslovac de infanterie, format din voluntari din Rusia, România, Statele Unite, Italia și Serbia, s-a alăturat în luptă pentru a susține  divizia 53-a franceză de infanterie.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info