Istorie furată:Originile românești ale Novorusiei și “cazacii români”

“Primii cazaci au fost români! Pornind de la începutul secolului al XIII-lea, românii se coboară din păduri, dealuri, văi, etc și pentru că ei apăreau ca oameni liberi, urmași ai Românilor de la 900 (n.r. anul 900 e.n.), ai Bolohovenilor și ai Brodnicilor, sunt porecliți, de Cumani în special, cu numele de “Cazaci” (Cazac însemnând în limba lor “om liber”, I. Zaftur, Trasnistria nr. 1)”

Mergând pe firul coloniilor românești întemeiate pe râul Don în timpul lui Dimitrie Cantemir am aflat de fapt că românii transnistreni au o lungă istorie dincolo de Nistru, cu menționări istoriografice ale prezențelor lor nu doar între Nistru și Bug, ci chiar și dincolo de aceste limite geografice, în Nord-Est fiind spre exemplu realizate colonii ale românilor încă din secolele XIV-XVI.

În vreme ce românii din imediata proximitate a Nistrului sunt urmașii populației autohtone, în spațiul de dincolo de Nistru până la Don, românii au întemeiat colonii începând cu secolul al XIV-lea, unii dintre acești români fiind refugiați din Moldova, de la sud de Dunăre, sau chiar din Transilvania, Banat și Crișana.

În lucrarea sa intitulată “Drepturi românești în Transnistria”, N. P. Vaidomir afirma un lucru surprinzător și care ne-a rămas pentru multă vreme întipărit în memorie:

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Primii cazaci au fost români! Pornind de la începutul secolului al XIII-lea, românii se coboară din păduri, dealuri, văi, etc și pentru că ei apăreau ca oameni liberi, urmași ai Românilor de la 900 (n.r. anul 900 e.n.), ai Bolohovenilor și ai Brodnicilor, sunt porecliți, de Cumani în special, cu numele de Cazaci (Cazac însemnând în limba lor om liber, I. Zaftur, Trasnistria nr. 1)

“Drepturi românești în Transnistria”, N. P. Vaidomir

În virtutea căror izvoare istorice făcea domnul N. P. Vaidomir o asemenea afirmație? Au trecut ani până am găsit primele frânturi de informații care să susțină întrucâtva afirmația lui Vaidomir, și acelea foarte vagi din păcate.

Abia istoricul militar și col.(r) dr. Mircea Dogaru, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), a venit cu unele dintre cele mai complete și năucitoare informații cu privire la această temă istorică, confirmând originile românești ale populației de cazaci care ajunsese să îngroașe rândurile armatei imperiale ruse. ( n.r. vezi aici: Cazacii români. „Ucraina” – Ținutul Românesc de ”la margine”)

Referințe asemănătoare, ce-i drept mult mai sărace, au început să apară și în unele lucrări publicate în limba engleză de către autori din spațiul ex-sovietic.

Avem așadar mari lacune în ceea ce privește istoria neamului românesc, iar dușmanii românismului se dau de ceasul morții ca această istorie a neamului nostru să rămână ocultată, să rămână îngropată, să fie complet izgonită din conștiința colectivă a neamului românesc.

Câți dintre români știu de fapt că Odesa, cetatea Odesei, este de fapt o așezare construită de români? Iată câteva frânturi din istoria furată a neamului românesc:

” Românii au luat parte considerabilă la crearea orașului Odesa de la Marea Neagră. În secolul al XVIII-lea, Hadjibei (Хаджиьей, Khadjibyei, Hadzhibey, Hacıbey,Gadzhibey, Kachibey, Cacybei, Cacubius, Kotsyubeev, Kakuba) era un simplu sat tătărăsc. Cu toate acestea în el era o populație moldovenească: mahalaua orașului, Moldovanca, exista înainte de cucerirea lui Hadjibei de către ruși. Se cunoaște de asemenea din istorie că cetatea, pe care o atacau apoi rușii, era construită de valahi. Traducatorul militar Constantin Ivanov, trimis de cazaci la tătari în 1764, întorcandu-se cu scrisori de răspuns raportează că în direcția Belgorod (Akkerman) la o departare de 60 de verste de Oceacov, la mare, se construiește o cetate, care este denumită Eni-Dunia, adică Lumea Nouă. Înainte acolo era un sat și se numea Kudjabei ( Cocibei, Hadji-bei). Aceasta cetate a început să fie construită începand din primăvara acestui an și o fac valahii, pentru care aduc piatra din stepă, de la râuri și din împrejurimi. “


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”101979″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: Procurorul de caz ar trebui exclus din magistratură în cel mai scurt timp

Dum iul. 28 , 2019
Deputatul liberal Daniel Gheorghe vorbește pe contul său de socializare despre cum s-a ajuns în România ca de multe ori “drepturile omului” să fie traduse ca “drepturile infractorului”. Politicianul mai pomenește și despre faptul că deși s-au investit miliarde de euro în echipamente speciale pentru serviciile secrete și în salarii […]

Poate vă place și:

libris.ro