RSS

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

PNL-eii iubesc dictatura! Or fi …

PNL-eii iubesc dicta…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Comemorarea dramelor trăite de români după Dictatul de la Viena din 1940: ”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră”

Print Friendly, PDF & Email

Comemorarea dramelor trăite de români după Dictatul de la Viena din 1940: ”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră”

Pe granița de nord vest a României vor avea la sfârșitul lunii august acțiuni de comemorare  a 78 de ani de la începutul calvarului românilor din Ardealul de Nord, după Dictatul de la Viena din 1940.

Centrul pentru Politici Locale Alba Iulia și Asociația Județeană  a Românilor Refugiați, Expulzați și Deportați în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, Filiala Carei organizează la carei un eveniment special  intitulat ”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră”.

Redăm integral mesajul organizatorilor acestor evenimente speciale ce vor avea loc la Satu Mare și la Carei:

“IERTĂM dar NU UITĂM!

Dictatul de la Viena din 1940 a reprezentat unul dintre cele mai dramatice episoade din istoria românilor. Peste 1500 de români din Transilvania de Nord-Vest au fost masacrați în mod barbar de regimul horthyst, instaurat, în mod discreționar de Axa Răului, Hitler-Mussolini-Horthy.

Anul acesta, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, comemorăm și 78 de ani de la martiriul neamului nostru.

Centrul pentru Politici Locale Alba Iulia și ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ A ROMÂNILOR REFUGIAȚI, EXPULZAȚI ȘI DEPORTAȚI ÎN URMA DICTATULUI DE LA VIENA DIN 30 AUGUST 1940, Filiala CAREI organizează la Carei un eveniment special intitulat ”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră” unde vor fi prezenți istorici, oficialități locale și centrale, martori ai acelor vremuri, urmași ai deportaților din 1940 precum şi fiul primarului român din Carei din anul 1940.

Comemorarea dramelor trăite de români după Dictatul de la Viena din 1940: ”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră”

Comemorarea dramelor trăite de români după Dictatul de la Viena din 1940: ”Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră”

Vineri, 31 august 2018, de la ora 17,00 la Monumentul Refugiaţilor din 1940 şi de la ora 17,45 la sala festivă de la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu.

Vom evoca acele timpuri cumplite care s-au abătut, în mod nemilos asupra poporului român, vom celebra patriotismul și jertfa eroilor noștri care au realizarea România Mare.

Vom face un arc de timp între cele două momente esențiale din istoria noastră, 1918-1940, vom prezenta cazuri de personalități care au fost omorâte în chinuri groaznice după instaurarea regimului hortyst pentru simplu fapt că au fost delegați la Marea Unire.

Vom arbora un tricolor românesc la Monumentul Ostaşului Român de la Carei, un sobor de preoți va ține o slujbă în cinstea martirilor neamului nostru.

Istorici și oficialități vor ține conferințe legate de acest eveniment.”Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info