Interes crescut al Ungariei față de Republica Moldova: “Companiile maghiare sunt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vârf”

Interes crescut al Ungariei față de Republica Moldova: “Companiile maghiare sunt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vârf”

Autoritățile moldovenești și FAO au implementat cu succes un proiect de patru ani pentru creșterea rezistenței la secetă în rândul fermierilor mici, ajutându-i să adopte tehnologii moderne de irigare și cele mai bune practici în domeniu.

La evenimentul de totalizare al proiectului, care a avut loc astăzi la Chișinău, FAO și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului au reunit mai mulți participanți – inclusiv reprezentanți ai ministerului, ai agențiilor de extensiune și ai organizațiilor fermierilor – pentru a prezenta realizările specifice ale proiectului.

Implementarea proiectului a fost posibilă datorită sprijinului financiar oferit de guvernul ungar ca răspuns la creșterea și înrăutățirea frecvenței secetelor, care reprezintă un risc serios pentru sectorul agricol și disponibilitatea apei și care afectează în mod direct securitatea alimentară și economia rurală.

Ungaria consideră Republica Moldova o țară prietenă și sperăm că acest proiect este o dovadă a acestui fapt”, a declarat Aniko Juhász, Secretar de stat adjunct al Ministerului Agriculturii din Ungaria, care a vorbit cu această ocazie. “Suntem încântați că ajutorul ungar a venit într-un moment în care era foarte necesar. Suntem interesați să putem transfera la scară largă cunoștințele pe care le-am acumulat. Credem că există încă o mulțime de oportunități neexploatate în sectorul agricol. Companiile maghiare sunt gata să participe la modernizarea agriculturii moldovenești cu furnizarea de tehnologii de vârf.

Guvernul Republicii Moldova, cu ajutorul donatorilor, a reabilitat anterior sistemele centralizate de irigare. Acest lucru a fost subliniat de Iurie Ușurelu, Secretar general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

“Cu toate acestea, fermierii au avut nevoie de sprijin pentru adoptarea irigației la nivel de fermă și pentru a putea utiliza în mod optim sistemul îmbunătățit”, a spus el. “FAO, ca organizație bazată pe cunoaștere, deține o multitudine de informații și expertiză cu privire la cele mai bune practici pentru irigare fiind astfel foarte bine poziționată pentru a realiza acest proiect și suntem recunoscători pentru rezultatele obținute”.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

19 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

24 de ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

o zi ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago