RSS

14 ani de la moartea Patriarhulu…

„Acrede în Hristos î…

Psihopatia omoară România! Sclav…

Psihopatia omoară Ro…

Jocurile Olimpice Tokyo: program…

România a cucerit jo…

Ăștia pur și simplu nu se opresc…

Încă trei dosare și …

Procuror italian antimafia: "Spe…

Procuror italian ant…

Un preot care duce gratis copii …

„Copiii auzitori să …

Un grup de "intelectuali români"…

Un grup de intelectu…

Afacerile imobiliare ale băiatul…

Afacerile imobiliare…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Eugen Tomac acuză guvernul de la Budapesta că nu lasă profesorii români sa participe la manifestări dedicate Centenarului!

Print Friendly, PDF & Email

Eugen Tomac acuză guvernul de la Budapesta că nu lasă profesorii români sa participe la manifestări dedicate Centenarului!

Preambul: Foto: Pe fiecare scaun se află câte o diplomă, care urma să fie oferită profesorilor români din Ungaria (Eugen Tomac)

În timp ce în România minoritatea maghiară este răsfățată cu fonduri consistente de la bugetul țării sau de la bugetele locale pentru organizarea unor manifestări cultural identitare, pentru evenimente dedicate unor zile specifice culturii și istoriei comunității maghiare, pentru restaurarea unor obiective cultural istorice sau pentru ridicarea de monumente maghiare, în Ungaria situația este una complet diferită pentru minoritatea etnică românească: după ce de ani buni le-a fost împiedicat accesul la canalele de televiziune romînești, acum românilor din Ungaria le este împiedicat până și dreptul de a participa la niște manifestări dedicate sărbătoririi unui eveniment istoric de o mare însemnătate pentru întreg neamul românesc.

Incidentul este evocat pe o rețea de socializare de către politcianul român Eugen Tomac, prezent de curând în Ungaria la Jula, într-un oraș cu o importantă comunitate românească.

“Am revenit din Ungaria, o țară-model, model de discriminare greu de întâlnit pe glob.

Cum spuneam ieri, am participat, la invitația reprezentanților comunității românești din Ungaria, la un eveniment dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918. Recunosc că am fost onorat de invitație și, tocmai pentru că știu ce curaj implică asumarea organizării unei asemenea acțiuni, am acceptat-o.

Evenimentul a avut loc la Jula, un oraș în care avem o comunitate românească numeroasă. Din țară, au participat profesori universitari de la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, dar și viceprimarul Municipiului Alba Iulia, domnul Gabriel Pleșa, care a vrut să transmită în mod simbolic salutul său din capitala Unirii românilor din Ungaria care au onorat Centenarul.

Nu este o noutate pentru nimeni că Guvernul de la Budapesta nu agreează aniversarea Centenarului, dimpotrivă. A spus-o direct chiar premierul Orbán în România, la Tușnad, vara aceasta. Cunoaștem, de asemenea, că Ministerul de Externe din Ungaria le-a interzis diplomaților maghiari să participe la recepțiile oferite de misiunile diplomatice ale României cu prilejul zilei naționale în întreaga lume.

Ce s-a întâmplat ieri însă este revoltător. Guvernul le-a interzis tururor profesorilor români care predau în școlile din statul vecin să participe la ceremonia de premiere organizată în cadrul evenimentului de celebrare a Centenarului.

Prin urmare, ne-am trezit în situația în care, de teamă, niciun profesor nu a mai venit să-și ridice diplomele din partea organizatorilor. Un asemenea gest discriminatoriu este de nepermis.

Voi solicita, pe cale oficială, Ministrului Afacerilor Externe să condamne în termeni categorici acest comportament sfidător la adresa comunității românești din Ungaria.

Vă puteți imagina ce s-ar fi întâmplat dacă vreun inspector școlar ar fi îndrăznit să le interzică profesorilor din școlile cu predare în limba maghiară din România să participe la evenimentele dedicate sărbătorilor lor naționale?

Din păcate, aceasta este atitudinea. Neimplicare, lașitate. Cam așa știm să ne apărăm conaționalii din alte state…”, a scris Eugen Tomac pe facebook

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info