Sfidarea românilor de către conducerea teatrului nu chiar românesc de la Sfântu Gheorghe continuă!
De Ziua Unirii Principatelor Române, în 24 ianuarie 2019, a fost programat spectacolul “Nu chiar 1918”, prin care este relativizat adevărul românesc despre Marea Unire şi este acreditată teza că după 1 Decembrie 1918 românii s-au transformat din asupriţi în asupritori.
Conducerea teatrului din Sfântu Gheorghe nesocoteşte reacţia românească de protest care a avut loc anul trecut la premierea acestei piese, jucată în mod provocator de 1 decembrie 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire.
De asemenea, solicitarea comunităţii româneşti locale de a nu pune în scenă spectacolul de Ziua Unirii Principatelor Române este respinsă, conform unui material de presă trimis presei locale de către managerul Teatrului “Andrei Mureşanu”, care afirmă că “modificarea programului ne este imposibilă.”
Reamintesc că dramaturgul Szekely Csaba a fost invitat să scrie această piesă de către Anna Mária Popa, managerul Teatrului “Andrei Mureşanu”, după ce acesta “umanizase” (citeşte batjocorise) memoria primului Voievod al Unirii, Mihai Viteazul, într-un spectacol de la Târgu Mureş. Băşcălia şi zeflemeaua sunt arme ale demitizatorilor unor personalităţi exemplare ale istoriei naţionale.
În mod special, în acest caz, este vorba despre agresarea simbolică a marilor momente de unitate românească: prima Unire a românilor din 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 şi Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Generos răsplătite de cei care urăsc România.
Autor: Florin Palas
Nota redacției: Este incredibil că această odioasă piesă de teatru profund aniromânească, intitulată „Nu chiar 1918”, se numără printre producțiile care au primit finanțare chiar de la Ministerul Culturii din România.
Un teatru ”nu chiar” românesc însă întreținut chiar din bani românești. Soluția este extrem de simplă și la îndemână: să facă spectacole antiromânești ”nu chiar” pe banii publici ai românilor.
- 5 Iulie 1484 – începea Bătălia pentru cetatea Chilia. În vara anului 1484 otomanii au atacat cetatea-port Chilia în vederea extinderii ariei de dominație turcească în nordul Dunării de Jos - 5 iulie 2025
- 4 Iulie 1848 – Românii din Munții Apuseni încep să se înarmeze, sub conducerea lui Avram Iancu - 4 iulie 2025
- 3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc - 3 iulie 2025