Prin efortul unor tineri entuziaști, renasc organizațiile naționaliste de tineret în Moldova, atât pe stânga cât și pe dreapta Prutului. Ziua de 24 Ianuarie e prilej anual de întâlnire și sărbătorire la IAȘI, în proaspăta urbe moldavă desemnată “Capitală Istorică a României”, a punerii primei pietre de temelie pentru statul român modern: Unirea Principatelor Române.
Pentru că acesta este adevărul: România s-a născut la Iași, prin compromisul făcut de moldoveni și renunțarea la capitala istorică a Moldovei, în favoarea unei capitale unice, la București.
Bătrânilor locurilor încă le mai place să spună că pentru românii moldoveni, bătăile ceasului sunt controlate de la București, de acolo de unde se dă ora exactă, iar bătăile inimii sunt controlate de la Iași, din capitala culturală a Moldovei.
Ci, să fim numai români Într-un gând, într-o unire Și să ne dăm mâni cu mâni Pentru-a țării fericire!”
Acum, la 163 de ani de la jurământul idealiștilor unioniști rostit la umbra unui bătrân castan, un alt grup de tineri încheagă o mișcare de redeșteptare națională, adunând în jurul lor suflet după suflet românesc, de pe ambele maluri ale Prutului.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Klaus Iohannis este Tândală al Președinților! Klaus Iohannis a intrat singur cu capul în laț și, cu cât trage mai tare, cu atât îi piere respirația. Ca un Tândală al Președinților! Iată de ce: Cea mai mare eroare pe care o poate face un Președinte este să intre în conflict […]