Prin toată Europa au câștigat na…

Deși prin alte țări …

Lia Olguța Vasilescu: O să mănân…

Invitată în studioul…

George Simion și primarul Mihai …

Candidatul independe…

Cum arată sumele partidelor poli…

Când întrebi pe oric…

Deputatul Matei Dobrovie priveșt…

"Nu votați partide c…

Ne pregătim de alegeri. Cine sun…

În urmă cu ceva ani,…

Și neomarxiștii se tem de ... tu…

Dacă văd că barca ia…

La Iași începe reabilitarea espl…

Angajații municipali…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Ce consemnări făcea Securitatea după cutremurul din 4 martie 1977: “Seismul a fost o pedeapsă divină”

Print Friendly, PDF & Email

În data de 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:22 în România un cutremur cu efecte devastatoare asupra clădirilor din București și din alte orașe mari ale țării. Având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde, seismul din 1977 a provocat peste 1500 de victime, a rănit peste 11.000 de persoane, iar circa 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Din fiecare județ al țării, erau trimise la București rapoarte, stări de spirit și sinteze întocmite de lucrătorii Securității. Printre acestea se regăsesc și lucruri inedite precum declarații despre starea de spirit a populației și ce fel de ipoteze avansau oamenii cu privire la cauzele seismului şi la pagubele produse.

Ce consemnări făcea Securitatea după cutremurul din 4 martie 1977: "Seismul a fost o pedeapsă divină", Foto: TVR
Ce consemnări făcea Securitatea după cutremurul din 4 martie 1977: “Seismul a fost o pedeapsă divină”, Foto: TVR

Într-unul din asemenea rapoarte, trimis din județul Suceava, găsim consemnate de către lucrătorii Securității următoarele rânduri:

“COJOCARU IACOB jehovist, din comuna Ciprian Porumbescu, explicând cauzele cutremurului ca fiind voința unei forțe supranaturale, a afirmat: “…trebuie să ne pregătim pentru că semnele sfârșitului se arată tot mai accentuat”.

Similar a comentat și M. Marin de la grupul cinematografic Rădăuți, care în plus a adăugat că “… dumnezeu îi pedepsește pe oameni pentru că sunt răi și din această cauză au fost inundațiile din 1970, pierderea de recoltă prin îngheț din toamna anului 1976 iar acum a avut loc cutremurul”.

MOISUC GHEORGHE statistician la I.P.L. Rădăuți, în legătură cu cutremurul afirma “…lumea nu crede în dumnezeu, forța atotputernică ce conduce omenirea și de aceea din când în când, dumnezeu mai dă câte un semnal pentru a arăta că totuși există…”

Ce consemnări făcea Securitatea după cutremurul din 4 martie 1977: “Seismul a fost o pedeapsă divină”, Foto: CNSAS

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia