“Devenit centrul unor frecvente manifestații ungare iredentiste, șovine, îndreptate împotriva statului român, Guvernul României condus de I.C. Brătianu a hotărât în 1925, cu acordul Regelui Ferdinand, demontarea monumentului”, se arată în moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României”
“Cum a devenit acest așa zis monument al “Libertății” un obiect de dispută politică și juridică între Ungaria și România în anul 1925, când a fost demontat prin decizie guvernamentală cu acord regal, și după 1989, când s-a încercat în mod repetat reamplasarea lui la Arad prin presiunile UDMR?
Monumentul prezentat azi ca Statuie a Libertății a fost ridicat în 1890 în semn de omagiu față de colaborarea dintre Austria și Ungaria, celebrul dualism instalat în 1867, prin care Austro-Ungaria a devenit o închisoare a popoarelor, închisoare în care românii au fost supuși unei exploatări și represiuni incredibile, condamnate cu prilejul Procesului Memorandumului, în 1894, de marea opinie publică europeană.
După apariția României Mari, prin decizia Adunării Naționale de la Alba Iulia (1918) consfințită prin Tratatul de la Versailles (1920), acest grup statuar a devenit centrul unor frecvente manifestații ungare iredentiste, șovine, îndreptate împotriva statului român, astfel că Guvernul României condus de I.C. Brătianu a hotărât în 1925, cu acordul Regelui Ferdinand, demontarea monumentului și depozitarea sa într-o unitate militară.
Printr-o măsluire de titulatură, UDMR, prin Guvernul României, a încercat să transforme un simbol al opresiunii și crimei antiromânești, în simbol purificator al Libertății.
Așadar, înaintașii noștri au hotărât că menținerea unui asemenea monument în Aradul lui Goldiș ar fi fost un compromis inadmisibil, anacronic și total dezonorant pentru rațiunea acelei epoci.”, se arată în moțiunea cu tema “Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-are ce căuta pe teritoriul României
Vedem deci că politicienii români din perioada interbelică și-au asumat responsabilitatea apărării conștiinței naționale. Cei de azi ce naiba fac? Ce faceți nefericiților cu această țară?
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Vânzoleala din jurul alianței USR & PLUS și a eșecului inițial de înregistrare a alianței la Biroul Electoral Central, a atras destul de multă atenție, atât pe plan politic, cât și pe plan mediatic. Vestea că Nicușor Dan s-a răzgândit din senin și le-a dat o mână de ajutor tocmai […]