libris.ro

18 Februarie 1937: „Multiculturalismul” bolșevic în Bucovina, îndreptat împotriva României

Poiana Micului, județul Suceava: Protest al polonezilor împotriva antiromânismului slovac

Poiana Micului, un sat din județul Suceava, în comuna Mănăstirea Humorului, reprezenta până la izbucnirea celui de Al Doilea Război Mondial un loc de atracție pentru migrațiile slovacilor și a polonezilor, în special cele ale goralilor din Czadec.

Goralii, așa cum arătat în alte articole publicate de noi, reprezintă o populație pastorală de munteni din Sudul Poloniei și Nordul Slovaciei. Desi istoricii sau antropologii prefera de multe ori, cel mai probabil din considerente politice, sa-i numeasca vlahi sau chiar „aromâni”, goralii reprezinta o entitate distincta, insa a carui origine româneasca este incontestabila.

Despre originea denumirii de Bucovina s-a speculat mult de-a lungul timpului, diferiti autori venind cu diverse ipoteze, printre care si aceea ca numele proaspetei provincii anexate de catre habsburgi si-ar fi avut originile in numele generalului austriac Adolf Nikolaus von Buccow.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


O alta varianta este ca numele de Bucovina ar proveni din cuvantul  Buchenland, care in limba germana inseamna “Tara Fagilor” sau “Tinutul Fagilor”.

Foarte curios este insa faptul ca acest toponim de Bucovina ( Bukowina) este larg raspandit tocmai in zonele locuite de catre goralii din Polonia. Spre exemplu, exista un sat numit Bukowina din  Voievodatul Silezia Inferioară sau Voievodatul Silezia de Jos, plus inca cel putin alte opt localitati (n.r. in special sate cu putini locuitori) cu acelasi nume de Bukowina in sud estul Poloniei.

Ei bine, în satul Poiana-Micului, comuna Mănăstirea Humorului din județul Suceava, Bucovina, la 18 Februarie 1937 avea loc un protest al unor locuitori din sat pe lângă Direcția Învățământului particular și confesional.

197 de locuitori din Poiana-Micului au scris Direcției Învățământului particular și confesional, respectiv 199 de locuitori, ministrului de interne. Semnatarii protestelor din 18 februarie 1937 acuzau un învățător că ar fi spus că:

„România este o țară sălbatică, fără nici o cultură, țară care n-are învățători civilizați, o țară a bacșișului și că el Rudolf Kovalik Ustiansky, cetățean al unei țări arhi civilizate, va deveni în curând inspector al învățământului…”

La 22 Octombrie 1936, Constantin Angelescu, ministrul instructiunii publice si Jan Seba, ministrul plenipotentiar cehoslovac, au semnat Aranjamentul relativ la relatiunile scolare si intelectuale intre Republica Cehoslovaca si Regatul României. Conflictul între poloni și slovaci s-a iscat odată cu detașarea unui învățător slovac în satul Poiana-Micului.

Rudolf Kovalik Ustiansky și-a atras antipatia multora dintre locuitorii din Poiana-Micului, mai ales că în anumite cercuri se zvonea că învățătorul „amețește” tineretul extrașcolar cu băuturi alcoolice și caută să se apropie de familiile acestora pentru a face propagandă împotriva statului român.

În conflictul acesta polono-slovac, polonii au căutat să obțină din partea autorităților române îndepărtarea învățătorului slovac, argumentând că acesta a promis populației cehe și slovace că va aduce vite de rasă din Cehoslovacia, că va trage sforile să se ridice o școală slovacă, o fabrică de postav și o biserică postavă. Polonii au încercat să atace propaganda lui Kovalic, spunând că acesta este bolșevic și că a venit cu intenții antiromânești în Bucovina, ca instigator.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info