Categories: Antiromanism

Standard dublu și antiromânism față de românii din Arad

Anul 2004 începea în România cu un scandal politic pe teme culturale și istorice: o solicitare de reamplasare la Arad a așa zisului monument al „Libertății”, inițiativă împotriva căreia la momentul respectiv s-au postat vehement un număr de 39 de senatori români care au întocmit o moțiune simplă intitulată „Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-ar ce căuta pe teritoriul României”.

Partea halucinantă vine când descoperim cum s-au desfășurat lucrurile după alocarea sumei de 90 de miliarde prin Hotărârea de Guvern nr. 282/2004 referitoare la suplimentarea bugetului Ministerului Culturii și Cultelor din rezerva bugetară la dispoziția Guvernului pe 2004 pentru finanțarea cheltuielilor aferente realizării și amplasării Monumentului Marii Uniri în municipiul Arad.

Reprezentanții din Parlamentul României ai PRM au acuzat atunci nici mai mult nici mai puțin decât faptul că alocarea sumei de 90 de miliarde prin Hotărârea nr. 282/2004 este de fapt:

„Alocarea sumei de 90 de miliarde, prin această H.G., doar aparent și pentru un „Monument al Marii Uniri”, este, în fond, finanțarea voalată a reamplasării așa zisului monument al „Libertății”, realizat de sculptorul Zala Gyorgy și instalat la Arad în 1890.”


Senatul României: Moțiune simplă intitulată „Statuia celor 13 generali unguri, care au ucis 40.000 de români, n-ar ce căuta pe teritoriul României”

FAPTELE care au urmat

Pe 25 aprilie 2004 a avut loc, în prezența oficialităților române și maghiare și a șefului delegației Comisiei Europene în România, noua dezvelire a monumentului.

Pentru Monumentul Marii Uniri de la Arad au urmat un lung șir de tergiversări, amânări peste amânări, o batjocură cumplită la adresa neamului românesc.

„Scandal la Arad: Gheorghe Falcă nu vrea Monumentul Marii Uniri în Arad”, scrie Ziua de Vest

„Monumentul Marii Uniri, care trebuia dezvelit în 2012, nu va fi amplasat nici de Centenar”, scrie digi24.ro

„Monumentul Marii Uniri, construit în China acum 10 ani, va ajunge în sfârșit la Arad”, scrie evz.ro

Au avut dreptate reprezentanții PRM în anul 2004 când acuzau că Hotărârea de Guvern respectivă fusese de fapt doar aparent și pentru Monumentul Marii Uniri și că scopul principal era doar acela a reamplasării unui monument antiromânesc?

Standard dublu și antiromânism față de românii din Arad, Foto: evz.ro

Când a fost vorba de reamplasarea unui monument profund antiromânesc, cu o semnificație odioasă, criminală, un grup statuar care face apologia crimei împotriva neamului românesc, lucrurile s-au mișcat cu o viteză uimitoare: fonduri alocate de urgență, organizare, mobilizare, totul… Când a fost vorba și de realizarea principalului obiectiv menționat în respectiva HG, a ridicării unui Monument al Marii Uniri la Arad, lucrurile s-au tot poticnit sub o ploaie de pretexte.

Promovarea antiromânismului? Sigur că DA! Imediat! Promovarea românismului? Poate să mai aștepte…

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

3 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

3 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

4 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

5 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

6 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

7 zile ago