Remus Borza: “România – ţara celor 10.000 km de drumuri de pământ”

Azi,15 Martie, la ora 15.00, un vrednic urmaş al lui Ștefan cel Mare, pe nume Ștefan Mandachi, cel care a dat Moldovei primul metru de autostradă, va întrerupe, timp de 15 minute, activitatea în toate restaurantele sale din ţară, îndemnându-i şi pe alţii să-şi suspende activitatea pentru un sfert de oră şi să susţină astfel această inedită formă de protest.

În acest mod, doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la lipsa autostrăzilor din România. Mii de antreprenori români au răspuns pozitiv acestei iniţiative.

Clipul de promovare al primului metru de autostrada construit în Moldova şi îndemnul la întreruperea activităţii timp de 15 minute s-au viralizat generând o mare emoţie si empatie pe reţelele de socializare. Ștefan, printr-un demers cât se poate de original şi simpatic, a trezit cetăţeanul din noi care îşi cere dreptul la civilizaţie, respect şi confort, a reaprins spiritul civic pe care in ultimii 30 de ani l-am conservat într-o stare latentă şi de pasivitate. Lipsa infrastructurii de transport reprezintă o problemă uriaşă a României. În ultimii trei ani, nu am fost în măsură să dăm în circulaţie nici măcar 1 km de autostradă. Infrastructura de transport, fie ea rutieră, feroviară, fluvială, maritimă sau aeriană, reprezintă cel mai elocvent barometru privind dezvoltarea economică a unei naţiuni. Iar noi suntem codaşii Europei la acest capitol.

România, ţara care asigură preşedinţia Consiliului UE, o naţiune în sec XXI, are 10.000 km drumuri de pământ, ca pe vremea lui Ștefan cel Mare. Are şi 750 km de autostrada construiţi prost şi scump. În 1993 România şi China aveau câte 200 km de autostradă. Azi, noi avem mai puţin de 800 km iar China peste 91.000 km, surclasând SUA care are 87.000 km. Doar că americanii construiesc autostrăzi de 100 de ani, în timp ce chinezii s-au apucat odata cu noi, în anii 90.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Dacă vrem să atenuăm disparităţile de dezvoltare economică dintre regiunile ţării, trebuie să investim în infrastructura de transport. Trebuie să înţelegem că autostrăzile înseamnă un transport mai ieftin şi mai rapid al mărfurilor şi persoanelor, înseamnă comerţ modern, turism, civilizaţie, siguranţă. Și mai înseamnă viaţă. România este campioană europeană la mortalitate provocata de accidentele rutiere. Statisticile din anii ’90 încoace arată că în jur de 1800 de persoane mor anual în accidente de circulaţie, cauza principală fiind drumurile proaste.

Degeaba venim în faţa poporului cu declaraţii triumfaliste în ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului, dacă creşterea economică nu se regăseşte şi în proiecte de infrastructură. După ce că am construit puţin, am construit şi prost şi scump. Săptămâna aceasta, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a asistat la semnarea contractului de construcţie a Lotului 2 din Autostrada A0 (Centura Bucureştiului).

Pentru 16 km, vom plăti constructorului turc Alsim Alarko 163 milioane euro, adică mai mult de 10 milioane euro/km. Valoarea celor 52 de km din Centura Bucureştiului este de 530 milioane euro, cu mult peste media europeană şi cu mult peste normativele de cost elaborate în 2010 de Ministerul Transporturilor, condus la acea dată de Anca Boagiu.

Astfel, pentru 1 km de autostradă construit la şes, cum este şi cazul A0, norma prevede o valoare maximă de 3,8 milioane euro, 4,8 milioane euro pentru 1 km construit la deal şi 5,9 milioane euro pentru 1 km de autostrada construit la munte.

Autostrada Bucureştiului nu presupune lucrări de o complexitate sporită, precum consolidări de teren, tuneluri ori viaducte. Vecinii noştri bulgari au construit Autostrada Stara Zagora – Karnobat cu 2,2 milioane euro/km, iar alţi vecini, ungurii, au construit Autostrada Szeged-Mako cu 6 milioane euro/km. Noi, românii, suntem buni plătitori. E o vorba în popor: prost e ăla care dă, nu ăla care cere. Pe tronsonul de Autostradă Gilău-Câmpia Turzii-Turda am plătit 23 milioane euro/km!!! Cu toate că plătim de zece ori preţul unui km faţă de media europeană, trăim un paradox: nu avem autostrăzi. Explicaţia constă în incompetenţa guvernanţilor, birocraţia sistemului, proasta legislaţie în materie de achiziţii şi licitaţii şi corupţia funcţionarilor. Asta e, de fapt, eterna şi fascinanta Românie, o ţară medievală cu năravuri fanariote într-o Europă a secolului XXI.”, a transmis deputat Remus Borza  prin intermediul unei declarații de presă

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Deputatul Constantin Codreanu: ”Românii din Bulgaria trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi de care se bucură bulgarii din România”

vin mart. 15 , 2019
“În perioada 13-14 martie 2019, o delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, a efectuat o vizită de lucru în Republica Bulgaria, având întâlniri cu reprezentanţi ai etnicilor români din Vidin, dar şi cu omologi de la Sofia. Delegaţia de la Bucureşti a […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News