RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Aurelian Pavelescu: Papa Francisc și politrucul Iohannis. ”Lipirea” de imaginea Papei a fost regizată în detaliu

“PAPA FRANCISC ȘI POLITRUCUL KLAUS IOHANNIS

Am privit mai întâi cum a fost organizată sosirea Papei la București. Am ascultat apoi discursul de la Cotroceni al lui Klaus Iohannis și discursurile Papei Francisc de la Cotroceni și Patriarhie. Câteva observații de început.

libris.ro

Mai întâi, este evident că Klaus Iohannis a dorit să transforme vizita Papei într-un eveniment electoral în propriul său interes. ”Lipirea” de imaginea Papei a fost regizată în detaliu, cu tot stafful de la Cotroceni plimbat în fața Suveranului Pontif și cu o Gardă de onoare într-un adevărat spectacol electoral. Folosirea cu aroganță a evenimentului de către Iohannis, în același stil de vătaf al României, este impardonabil.

În același timp, Klaus Iohannis nu s-a sfiit să facă trimitere la alegerile europarlamentare de duminică și la referendum, cu teza mincinoasă că el ar fi adevăratul și singurul pro-european. Iohannis nu s-a sfiit să vorbească despre ”iubire” și Hristos, după ce aproape 5 ani a semănat dezbinarea, ura și intoleranța, împărțindu-i pe români în buni și răi, cei buni fiind cei care-l votează pe el, cei răi, care nici nu mai erau români, ci pesediști, făcând apologia cătușelor.

Papa Francisc, în mod subtil dar ferm a dat un cu totul alt mesaj, anti-Iohannis! A condamnat mesajul urii și a vorbit explicit despre confruntarea între ”Marea Finanță” și oamenii simpli, nevoia de a nu ne pierde umanitatea într-o lume globalizată care a atacat valorile morale, ale familiei și ale identității, agenți ai fricii în societate și ai nesiguranței. În numele acestor valori creștine, Papa a chemat la unitate în Hristos!

Un alt mesaj, de asemenea, fundamental al Papei Francisc a fost acela de profund respect pentru România Creștină, pentru poporul român drept credincios. Este al doilea Papă, după Ioan Paul al II-lea, care aduce un elogiu poporului român, la care a venit, a spus Papa, ”în pelerinaj”, păstrător al credinței moștenită de la Apostolii lui Hristos! Accentul pus de Papă pe legătura de sânge dintre Petru și Andrei, primul Apostolul cel mai important pentru catolici, Papa fiind succesorul său la Scaunul Romei, al doilea Apostolul care a creștinat România – cei doi fiind frați de sânge: un mesaj profund și tulburător. Să fi dat astfel, Papa, un mesaj către ortodocșii români nu din poziția Papei ca primat, ci al unuia egal între Episcopii lui Hristos, astfel cum Petru și Andrei erau legați prin frăția de sânge?

Elogiul ortodoxiei adus de Papa Francisc la București mi se pare mesajul esențial al vizitei sale. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a scris Aurelian Pavelescu pe facebookContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info