Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara

La 16 martie 1457 a fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

La doar un an de la moartea lui Iancu de Hunedoara (n.r. 1456), fiul cel mare al lui Iancu, Ladislau Huniade, a fost ucis de către nobilimea maghiară.

Ladislau a fost primul fiu al lui Iancu de Hunedoara și al Elisabetei Silaghi, fratele mai mare al celui care avea să devină unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei: Matia Corvin.

Încă de la o vârstă fragedă, Ladislau și-a însoțit tătăl, pe Iancu de Hunedoara, pe multe câmpuri de bătălie, devenind în cele din urmă chiar el un comandant de oști.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Ladislau Huniade (în maghiară László Hunyadi), fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara

Nu de puține ori și-a pus viața în primejdie pentru regatul Ungariei, încă din copilărie. În urma Bătăliei de la Kosovo din anul 1448, Iancu de Hunedoara este nevoit să-și lase fiul ca ostatic în mâinile despotului Serbiei, Gheorghe Brankovici.

Cum au fost răsplătite toate aceste sacrificii de către coroana și nobilimea maghiară? A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara
Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara

După moartea lui Iancu de Hunedoara, în Ungaria s-a manifestat un vid de putere, apărând mai mulți pretendenți și tabere politice care doreau să câștige controlul asupra regatului.

La începutul lunii noiembrie a anului 1456, după niște mai vechi dispute cu Ulrich Celje legate de domeniile, titlurile și funcțiile deținute de fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau Huniade dejoacă o încercare de asasinat a lui Ulrich Celje, care venise însoțit de o armată de mercenari cu gând să-l asasineze pe Ladislau chiar între zidurile cetății Nándorfehérvár (astăzi  Belgrad, Serbia).

Ladislau nu doar că dejoacă încercarea de asasinat împotriva sa, dar oamenii săi reușesc chiar să-l ucidă pe Ulrich Celje în niște circumstanțe rămase încă neclare.

Vestea uciderii lui Ulrich Celje îl îngrozește însă pe tânărul rege al Ungariei, care pentru a-i îndepărta suspiciunile lui Ladislau Huniade, îl numește pe acesta ministru de finanțe și căpitan-general al regatului.

Spulberându-i-se astfel vigilența și simțul de autoconservare, Ladislau Huniade l-a însoțit pe rege înapoi la Buda, acolo unde însă a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regelui Ladislaus, și condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

La 16 martie 1705 Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic

sâm mart. 16 , 2019
A a fost exilat în anul 1716. Și-a dat viața ca un martir pentru credința creștină, fiind ucis de ostașii care îl escortau pe drumul exilului. Antim Ivireanul, născut în Iviria (Georgia de astăzi) și asasinat în 1716 în Rumelia, a fost un autor, tipograf, gravor, teolog, episcop și mitropolit român […]
La 16 martie 1705 Antim Ivireanul a fost ales episcop de Râmnic

Poate vă place și:

libris.ro