RSS

(FOTO) Aceasta este adevărata so…

(FOTO) Aceasta este a…

Scrisoare deschisă adresată depu…

Scrisoare deschisă ad…

E mai bine fără creștinism cultu…

  Vorbim despre creșt…

(VIDEO) Senatorul Diana Iovanovi…

Activitatea senatorul…

Măsuri de ultimă oră date de man…

  Supărați că numărul…

Până unde poate să meargă impert…

  Președintele Români…

Ți-ai întrebat deputații din jud…

Ți-ai întrebat deputa…

SUNT o "spurcăciune ORTODOXĂ"!!!

SUNT o "spurcăciune…

De 4 ani, Centrul „Sfânta Alexan…

„Copiii sunt dulci ca…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara

Print Friendly, PDF & Email

La 16 martie 1457 a fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

La doar un an de la moartea lui Iancu de Hunedoara (n.r. 1456), fiul cel mare al lui Iancu, Ladislau Huniade, a fost ucis de către nobilimea maghiară.

Ladislau a fost primul fiu al lui Iancu de Hunedoara și al Elisabetei Silaghi, fratele mai mare al celui care avea să devină unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei: Matia Corvin.

Încă de la o vârstă fragedă, Ladislau și-a însoțit tătăl, pe Iancu de Hunedoara, pe multe câmpuri de bătălie, devenind în cele din urmă chiar el un comandant de oști.

Ladislau Huniade (în maghiară László Hunyadi), fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara

Nu de puține ori și-a pus viața în primejdie pentru regatul Ungariei, încă din copilărie. În urma Bătăliei de la Kosovo din anul 1448, Iancu de Hunedoara este nevoit să-și lase fiul ca ostatic în mâinile despotului Serbiei, Gheorghe Brankovici.

Cum au fost răsplătite toate aceste sacrificii de către coroana și nobilimea maghiară? A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara
Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara

După moartea lui Iancu de Hunedoara, în Ungaria s-a manifestat un vid de putere, apărând mai mulți pretendenți și tabere politice care doreau să câștige controlul asupra regatului.

La începutul lunii noiembrie a anului 1456, după niște mai vechi dispute cu Ulrich Celje legate de domeniile, titlurile și funcțiile deținute de fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau Huniade dejoacă o încercare de asasinat a lui Ulrich Celje, care venise însoțit de o armată de mercenari cu gând să-l asasineze pe Ladislau chiar între zidurile cetății Nándorfehérvár (astăzi  Belgrad, Serbia).

Ladislau nu doar că dejoacă încercarea de asasinat împotriva sa, dar oamenii săi reușesc chiar să-l ucidă pe Ulrich Celje în niște circumstanțe rămase încă neclare.

Vestea uciderii lui Ulrich Celje îl îngrozește însă pe tânărul rege al Ungariei, care pentru a-i îndepărta suspiciunile lui Ladislau Huniade, îl numește pe acesta ministru de finanțe și căpitan-general al regatului.

Spulberându-i-se astfel vigilența și simțul de autoconservare, Ladislau Huniade l-a însoțit pe rege înapoi la Buda, acolo unde însă a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regelui Ladislaus, și condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info