Categories: EvenimenteIstorie

Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara

La 16 martie 1457 a fost executat Ladislau de Hunedoara, fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, de către nobilimea maghiară.

La doar un an de la moartea lui Iancu de Hunedoara (n.r. 1456), fiul cel mare al lui Iancu, Ladislau Huniade, a fost ucis de către nobilimea maghiară.

Ladislau a fost primul fiu al lui Iancu de Hunedoara și al Elisabetei Silaghi, fratele mai mare al celui care avea să devină unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei: Matia Corvin.

Încă de la o vârstă fragedă, Ladislau și-a însoțit tătăl, pe Iancu de Hunedoara, pe multe câmpuri de bătălie, devenind în cele din urmă chiar el un comandant de oști.

Ladislau Huniade (în maghiară László Hunyadi), fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara

Nu de puține ori și-a pus viața în primejdie pentru regatul Ungariei, încă din copilărie. În urma Bătăliei de la Kosovo din anul 1448, Iancu de Hunedoara este nevoit să-și lase fiul ca ostatic în mâinile despotului Serbiei, Gheorghe Brankovici.

Cum au fost răsplătite toate aceste sacrificii de către coroana și nobilimea maghiară? A fost condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

Să nu crezi în darurile grecilor și nici în cuvintele politicienilor unguri: cum a ajuns să fie executat fiul lui Iancu de Hunedoara

După moartea lui Iancu de Hunedoara, în Ungaria s-a manifestat un vid de putere, apărând mai mulți pretendenți și tabere politice care doreau să câștige controlul asupra regatului.

La începutul lunii noiembrie a anului 1456, după niște mai vechi dispute cu Ulrich Celje legate de domeniile, titlurile și funcțiile deținute de fiul mai mare al lui Iancu de Hunedoara, Ladislau Huniade dejoacă o încercare de asasinat a lui Ulrich Celje, care venise însoțit de o armată de mercenari cu gând să-l asasineze pe Ladislau chiar între zidurile cetății Nándorfehérvár (astăzi  Belgrad, Serbia).

Ladislau nu doar că dejoacă încercarea de asasinat împotriva sa, dar oamenii săi reușesc chiar să-l ucidă pe Ulrich Celje în niște circumstanțe rămase încă neclare.

Vestea uciderii lui Ulrich Celje îl îngrozește însă pe tânărul rege al Ungariei, care pentru a-i îndepărta suspiciunile lui Ladislau Huniade, îl numește pe acesta ministru de finanțe și căpitan-general al regatului.

Spulberându-i-se astfel vigilența și simțul de autoconservare, Ladislau Huniade l-a însoțit pe rege înapoi la Buda, acolo unde însă a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regelui Ladislaus, și condamnat la moarte fără nici un fel de formalități legale, și decapitat la data de 16 martie 1457.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

10 ore ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

16 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

17 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

o zi ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

2 zile ago