Două dintre comisiile Camerei Deputaților, Comisia juridică și Comisia pentru Administrație, au adoptat marți un raport de respingere aupra proiectului celor de la UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.
Proiectul de lege inițiat de membrii UDMR-ului solicita “implementarea” unor norme legislative care să asigure reprezentarea proporțională a minorităților naționale istorice în instituțiile administrative la nivel local, național și european.

Cu 35 de voturi în favoarea raportului de respingere a proiectului UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc și cu doar trei voturi împotrivă, Comisia juridică și Comisia pentru Administrație, au adoptat marți un raport de respingere aupra proiectului celor de la UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.
„Rezoluțiunea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 face parte din tradițiile democratice ale poporului român, fapt dovedit de importanța acordată acestei date. Astfel, încă din anul 1190 data de 1 decembrie a fost proclamată prin lege ziua națională a României, ulterior Adunarea Constituantă decretând și ridicând astfel la rang de prevedere constituțională, la art 12 (2), printre simbolurile naționale, faptul că Ziua Națională a României este 1 decembrie.
Documentul căruia i s-a dat atunci citire prevede principii generoase de ordin social, electoral, economic și de conviețuire interetnică. Acestea nu au fost preluate în anii scurși de-atunci.
Credem că în anul centenar a sosit momentul că principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în rezoluția adoptată la Adunarea Națională: -Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare.
Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc-, drept pentru care am depus inițiativa legislativă”, se arată în expunerea de motive a proiectului celor de la UDMR

- A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe - 1 iulie 2025
- 27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș - 29 iunie 2025
- 27 iunie 1849 – Avram Iancu le răspunde colonelului ungur Iosif Simonffy și deputatului Ioan Gozman, nerenunțând la scopurile pentru care a început lupta, dar nici refuzând posibilitatea unor negocieri pentru depunerea armelor - 27 iunie 2025