INCALIFICABIL! Primar amendat pentru că l-a ținut ani de zile în exil pe Emanuil Gojdu

Să auzi că în România un primar “român” a fost amendat pentru batjocorirea statuii lui Emanuil Gojdu, este aproape de neconceput. Și totuși asta chiar s-a întâmplat, la Oradea, acolo unde primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, și-a bătut joc de memoria unuia dintre cei mai înfocați luptători pentru drepturile românilor din Transilvania și din Ungaria.

Statuia lui Emanuil Gojdu a fost dezmembrată în luna martie a anului 2015 și depozitată de atunci sub cerul liber, lăsată pradă degradării, în condiții absolut necorespunzătoare, printre materiale de construcții și alte “minuni”.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea
Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea

Inspectorii de la Cultură au sancționat primăria municipiului Oradea cu o amendă de 4.000 de lei, însă funcționarii instituției au contestat-o în instanță. Totuși, atât Judecătoria Oradea cât și Tribunalul Bihor au hotărât că amenda este justificată, primăria municipiului Oradea pierzând procesul pentru că nu și-a asumat responsabilitatea îngrijirii bustului lui Emanuil Gojdu,
abandonat în Ştrandul Ioşia.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Statuia lui Emanuil Gojdu, Oradea, Foto: facebook.com/CulturaInMiscare
Statuia lui Emanuil Gojdu, Oradea, Foto: facebook.com/CulturaInMiscare

Asociația „Cultură în Mișcare” vorbește pe pagina sa de facebook despre exilul la care a fost supus bustul lui Emanuil Gojdu, abandonat ani de zile printre buruieni și lăsat să se degradeze.

” S-au implinit patru ani de cand statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontata din zona centrala a orasului. Cultura in Miscare a urmarit de la bun inceput acest subiect si il vom urmari in continuare.

Nu dorim sa stirbim cu nimic insemnatatea si importanta altor personalitati pe care autoritatile locale le considera demne de admiratia comunitatii locale dar suntem de parere ca si Emanuil Gojdu trebuie sa se bucure in egala masura de acelasi respect acordat acestora.

Am incercat, in masura posibilitatilor, sa atragem atentia asupra acestei situatii. Suntem astfel la a doua initiativa de a “serba” ziua lui Emanuil Gojdu dupa evenimentul de anul trecut cand am fost la Strandul Iosia, locul de depozitare al statuii.

Speram ca urmatoare aniversare sa o sarbatorim intr-o zona centrala a orasului asa cum merita un simbol al comunitatii de statura lui Emanuil Gojdu. Ne bucuram ca statuia a fost relocata si restaurata si asteptam amplasarea ei intr-o zona usor accesibila oradenilor si turistilor. “, se arată într-o postare de pe pagina de facebook a Asociației „Cultură în Mișcare” 


Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Nem Autonomia! Proiectul celor de la UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc a fost respins!

mar mart. 19 , 2019
Două dintre comisiile Camerei Deputaților, Comisia juridică și Comisia pentru Administrație, au adoptat marți un raport de respingere aupra proiectului celor de la UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Proiectul de lege inițiat de membrii UDMR-ului solicita “implementarea” unor norme legislative care să asigure reprezentarea proporțională a minorităților naționale istorice în […]

Poate vă place și:

libris.ro