RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

INCALIFICABIL! Primar amendat pentru că l-a ținut ani de zile în exil pe Emanuil Gojdu

Să auzi că în România un primar “român” a fost amendat pentru batjocorirea statuii lui Emanuil Gojdu, este aproape de neconceput. Și totuși asta chiar s-a întâmplat, la Oradea, acolo unde primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, și-a bătut joc de memoria unuia dintre cei mai înfocați luptători pentru drepturile românilor din Transilvania și din Ungaria.

Statuia lui Emanuil Gojdu a fost dezmembrată în luna martie a anului 2015 și depozitată de atunci sub cerul liber, lăsată pradă degradării, în condiții absolut necorespunzătoare, printre materiale de construcții și alte “minuni”.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea
Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea

Inspectorii de la Cultură au sancționat primăria municipiului Oradea cu o amendă de 4.000 de lei, însă funcționarii instituției au contestat-o în instanță. Totuși, atât Judecătoria Oradea cât și Tribunalul Bihor au hotărât că amenda este justificată, primăria municipiului Oradea pierzând procesul pentru că nu și-a asumat responsabilitatea îngrijirii bustului lui Emanuil Gojdu,
abandonat în Ştrandul Ioşia.

Statuia lui Emanuil Gojdu, Oradea, Foto: facebook.com/CulturaInMiscare
Statuia lui Emanuil Gojdu, Oradea, Foto: facebook.com/CulturaInMiscare

Asociația „Cultură în Mișcare” vorbește pe pagina sa de facebook despre exilul la care a fost supus bustul lui Emanuil Gojdu, abandonat ani de zile printre buruieni și lăsat să se degradeze.

” S-au implinit patru ani de cand statuia lui Emanuil Gojdu a fost demontata din zona centrala a orasului. Cultura in Miscare a urmarit de la bun inceput acest subiect si il vom urmari in continuare.

Nu dorim sa stirbim cu nimic insemnatatea si importanta altor personalitati pe care autoritatile locale le considera demne de admiratia comunitatii locale dar suntem de parere ca si Emanuil Gojdu trebuie sa se bucure in egala masura de acelasi respect acordat acestora.

Am incercat, in masura posibilitatilor, sa atragem atentia asupra acestei situatii. Suntem astfel la a doua initiativa de a “serba” ziua lui Emanuil Gojdu dupa evenimentul de anul trecut cand am fost la Strandul Iosia, locul de depozitare al statuii.

Speram ca urmatoare aniversare sa o sarbatorim intr-o zona centrala a orasului asa cum merita un simbol al comunitatii de statura lui Emanuil Gojdu. Ne bucuram ca statuia a fost relocata si restaurata si asteptam amplasarea ei intr-o zona usor accesibila oradenilor si turistilor. “, se arată într-o postare de pe pagina de facebook a Asociației „Cultură în Mișcare” 
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]