Martirii macedo-români din Balcani, comemorați la biserica Mavrogheni

” La biserica Mavrogheni s-a oficiat parastasul pentru martirii macedo-români din Balcani, omorâti pentru că doreau să vorbescă în școală și biserică în limba română, la inceputul secolului XX.

Preotul Papa Lambru Balamaci și fratele lui, Sotir, alaturi de alți aromâni, au fost uciși în ziua de 23 martie 1914 la Corcea, în sudul Albaniei. Parastasul a fost realizat la solicitarea asociației Neamunit și Proiect Avdhela, fiind oficiat de un sobor de 5 preoți.

A luat cuvântul istoricul dr. Emanuil Ineoan, care a arătat contextul istoric, social și politic de la cumpăna secolelor XIX și XX, arătând și demersurile făcute de statul român și Biserica română pentru comunitățile de aromâni din Balcani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Un cuvânt despre preotul martir Papa Lambru Balamaci, despre viața și activitatea sa, a avut reprezentantul arhipiepiscopiei Bucureștiului, pr. Dumitru Ștefănescu, iar părintele paroh Radu Petre Mureșan a vorbit despre semnificația jerfei preotului Balamaci și învățămintele pe care trebuie să le tragă creștinii de astăzi din aceasta jertfă.

Cezar Bațu, strănepot al preotului Balamaci, a arătat drama prin care a trecut întreaga familie și, alături de ea, întreaga comunitate de aromâni, după masacrul de la Corcea. La parastas au participat numeroși aromâni, care au ținut astfel să cinsteasca memoria celor care s-au jerfit pentru crezul lor, în Balcani.”

Sursa: Facebook / Societatea de Cultură Macedo-Română

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 12 books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

La 24 martie 1921 erau condamnați agenții de influență care au instigat greva generală din Valea-Jiului

Dum mart. 24 , 2019
La fel ca și în spatele multor altor mișcări sociale care au sfârșit prin violențe și anarhie în România, și în spatele Grevei generale din România din anul 1920 au stat agenți de influență ai unor puteri străine. La 24 martie 1921 erau condamnați agenții de influență care au instigat […]
11 februarie 1920, momentul când pe fabricile din Iași era arborat drapelul roșu, iar regele era înlocuit cu Karl Marx, Troțki şi Racowski

Poate vă place și:

libris.ro