RSS

Baronul Brukenthal, un monument …

Iohannis i-a luat pe …

O rezoluție discriminatorie a Pa…

   Am ajuns s-o trăim…

Sibiul e pierdut pentru România?…

Sibiul e pierdut pent…

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Euro Education Federation recoma…

   Euro Education F…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Martirii macedo-români din Balcani, comemorați la biserica Mavrogheni

Print Friendly, PDF & Email

” La biserica Mavrogheni s-a oficiat parastasul pentru martirii macedo-români din Balcani, omorâti pentru că doreau să vorbescă în școală și biserică în limba română, la inceputul secolului XX.

Preotul Papa Lambru Balamaci și fratele lui, Sotir, alaturi de alți aromâni, au fost uciși în ziua de 23 martie 1914 la Corcea, în sudul Albaniei. Parastasul a fost realizat la solicitarea asociației Neamunit și Proiect Avdhela, fiind oficiat de un sobor de 5 preoți.

A luat cuvântul istoricul dr. Emanuil Ineoan, care a arătat contextul istoric, social și politic de la cumpăna secolelor XIX și XX, arătând și demersurile făcute de statul român și Biserica română pentru comunitățile de aromâni din Balcani.

Un cuvânt despre preotul martir Papa Lambru Balamaci, despre viața și activitatea sa, a avut reprezentantul arhipiepiscopiei Bucureștiului, pr. Dumitru Ștefănescu, iar părintele paroh Radu Petre Mureșan a vorbit despre semnificația jerfei preotului Balamaci și învățămintele pe care trebuie să le tragă creștinii de astăzi din aceasta jertfă.

Cezar Bațu, strănepot al preotului Balamaci, a arătat drama prin care a trecut întreaga familie și, alături de ea, întreaga comunitate de aromâni, după masacrul de la Corcea. La parastas au participat numeroși aromâni, care au ținut astfel să cinsteasca memoria celor care s-au jerfit pentru crezul lor, în Balcani.”

Sursa: Facebook / Societatea de Cultură Macedo-Română

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info