RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Martirii macedo-români din Balcani, comemorați la biserica Mavrogheni

” La biserica Mavrogheni s-a oficiat parastasul pentru martirii macedo-români din Balcani, omorâti pentru că doreau să vorbescă în școală și biserică în limba română, la inceputul secolului XX.

libris.ro

Preotul Papa Lambru Balamaci și fratele lui, Sotir, alaturi de alți aromâni, au fost uciși în ziua de 23 martie 1914 la Corcea, în sudul Albaniei. Parastasul a fost realizat la solicitarea asociației Neamunit și Proiect Avdhela, fiind oficiat de un sobor de 5 preoți.

A luat cuvântul istoricul dr. Emanuil Ineoan, care a arătat contextul istoric, social și politic de la cumpăna secolelor XIX și XX, arătând și demersurile făcute de statul român și Biserica română pentru comunitățile de aromâni din Balcani.

Un cuvânt despre preotul martir Papa Lambru Balamaci, despre viața și activitatea sa, a avut reprezentantul arhipiepiscopiei Bucureștiului, pr. Dumitru Ștefănescu, iar părintele paroh Radu Petre Mureșan a vorbit despre semnificația jerfei preotului Balamaci și învățămintele pe care trebuie să le tragă creștinii de astăzi din aceasta jertfă.

Cezar Bațu, strănepot al preotului Balamaci, a arătat drama prin care a trecut întreaga familie și, alături de ea, întreaga comunitate de aromâni, după masacrul de la Corcea. La parastas au participat numeroși aromâni, care au ținut astfel să cinsteasca memoria celor care s-au jerfit pentru crezul lor, în Balcani.”

Sursa: Facebook / Societatea de Cultură Macedo-RomânăContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info