Zilele acestea am descoperit cu o plăcere deosebită faptul că un număr foarte mare de episoade din cunoscutul serial documentar de televiziune care prezintă persecuția, închisorile, lagărele de muncă forțată, mai ales din perioada ocupației sovietice din România, intitulat Memorialul Durerii, sunt disponibile online, și pot fi urmărite acum confortabil, studiate cu atenție și înțelese mai bine.
Am urmărit ori de câte ori am avut ocazia aceste adevărate lecții de istorie neștiută, acunsă, ocultată. Chiar și prins în rutina zilnică a vieții, lăsam de multe ori totul la o parte și îmi investeam atenția la maxim pentru noi și noi povești tragice de viață, exemple de eroism, de patriotism, de credință de nestrămutat, de îndârjire în a-ți apăra convingerile și stilul de viață, chiar și cu prețul suprem.
Cu atât mai trist este să deschizi astăzi o carte de istorie, un manual școlar contemporan, în care în loc de istoria și zbuciumul poporului român să descoperi tot felul de mizerii cu iz neomarxist, de parcă tocmai ar fi coborât iarăși bolșevicii de pe țevile tancurilor sovietice și s-au apucat de reeducare, de îndoctrinarea “oamenilor noi”.
Luați de curiozitate unul dintre manualele școlare de istorie din zilele noastre, și minunați-vă cu privire la conținutul lor.
Mă uit cu durere la inepțiile pe care sunt nevoiți să le învețe azi copiii românilor în școli despre istoria neamului românesc, și-mi spun: Memorialul Durerii ar trebui să devină manual de istorie pentru copiii noștri, nicidecum porcăriile neo-marxiste predate acum!
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
La data de 2 aprilie 1711 avea loc tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat la Luțk între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului. Anumiți istoricii mai radicali spun chiar că acesta este […]