Steagul LGBT călcat în picioare,…

"Libertatea sexuală …

(FOTOREPORTAJ) Mitingul pentru f…

Sâmbătă, 15 iunie 20…

Frați români, veniți acasă!

Asociația PUBLIC AT…

Executor judecătoresc amendat pe…

Încă una din minunil…

Centenarul Opincii: 100 de ani c…

"M-am pomenit cu un …

Mihai Tîrnoveanu: "Când copiii i…

"Instinctul Național…

În Germania a fost aşezată piatr…

"În localitatea Söge…

(VIDEO) Daniel Gheorghe: Republ…

"Eșecul politicii Ro…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Troița închinată în memoria victimelor masacrului de la Bălți, reabilitată de către localnici

Print Friendly, PDF & Email

Masacrul de la Bălți este încă o pagină neagră din istoria neamului românesc, însă o pagină ascunsă, îngropată pentru decenii de-a rândul, la presiunile regimului sovietic. Deși Armata Română devenise aliata Uniunii Sovietice, soldații români nu erau tratați ca și cum ar fi fost aliați, ba chiar mai mult decât atât, prizonierii români erau abuzați sau chiar executați prin împușcare.

În lagărul de la Bălți au fost ținuți în condiții inumane, greu până și de descris, peste 60.000 de prizonieri: români, unguri, germani, sau chiar și ruși. Pe lângă mortalitatea ridicată datorată bolilor și condițiilor inumane în care erau ținuți prizonierii, execuțiile se țineau lanț, aproape zilnic. O uriașă mașină de ucis a funcționat în acest așa zis lagăr de la Bălți. Mii de oameni umpleau gropile comune săpate la repezeală, în cadrul unui măcel de inspirație demonică.

Troița închinată în memoria victimelor masacrului de la Bălți, reabilitată de către localnici, Foto: TVR Moldova
Troița închinată în memoria victimelor masacrului de la Bălți, reabilitată de către localnici, Foto: TVR Moldova

După peste șapte decenii de la acel cumplit măcel și crime de război, câțiva locuitori din Bălţi vor să reabiliteze Troiţa instalată în mai 1992 pe locul fostului lagăr de concentrare sovietic, în memoria victimelor ucise în mlaștina de lângă râul Răut.

Grupul de voluntari din Bălți a început o acțiune de salubrizare a troiței închinate în memoria ostaşilor ucişi de sovietici.

“Oamenii ăștia au murit aici, nu pentru că au vrut să moară. Au murit forțat… de foame, de frig, de boli. Într-o perioadă de zece zile 2052 de morți au fost înregistrați: de malarie, de tuberculoză… E timpul ca acest monument să fie un monument adevărat, să se îngrijească de dânsul autoritățile locale, e datoria lor să facă asta”, a spus Pavel Dumbrăveanu, ziarist la Curierul de Nord


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
Comodo SSL

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Vacante in Grecia