libris.ro

Modificări la Codul Penal: vârsta consimțământului sexual crește la 16 ani, iar clienții prostituatelor minore nu se vor mai putea prevala de faptul că n-ar fi cunoscut vârsta victimei. Pedepsele au fost majorate. Contribuția noastră

Modificări la Codul Penal: vârsta consimțământului sexual crește la 16 ani, iar clienții prostituatelor minore nu se vor mai putea prevala de faptul că n-ar fi cunoscut vârsta victimei. Pedepsele au fost majorate. Contribuția noastră

Orice act sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, conform modificărilor adoptate de Parlament la Codul Penal recent printr-o lege la a cărei dezbatere a participat, după cum v-am obișnuit, și PRO VITA București. Dispare noțiunea de consimțământ la actul sexual înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, astfel că nu mai este impusă condiția săvărșirii prin constrângere a faptei pentru ca aceasta să aibă caracter penal. Tot ca urmare a acestor modificări, clienții prostituatelor minore (< 18 ani) nu se vor mai putea prevala de faptul că nu ar fi avut cunoștință de vârsta prostitutatei, întrucât fapta va fi sancționată de acum înainte indiferent de acest aspect.

Modificările au survenit după numeroase discuții și scandaluri publice, ca urmare a faptului că unele instanțe au considerat că victimele minore ale unor violuri și-ar fi exprimat „consimțământul”, și ca atare, ar fi dispărut caracterul de infracțiune. De asemenea, indivizii fără scrupule care au exploatat prostituția infantilă se prevalau adesea de faptul că n-ar fi cunoscut vârsta reală a fetei – la sfatul avocaților lor, cam la fel de fără scrupule ca și ei.

Reamintim că interesul organizației noastre pentru această temă dureroasă este vechi. Am participat la dezbaterile din comisia juridică a Senatului pe tema noului Cod Penal, în 2008-2009. În varianta inițială a acestuia, vârsta consimțământului sexual era redusă de la 16 ani la 13 ani. În cele din urmă, legislativul a optat pentru 15 ani – ceea ce actualul Parlament a corectat acum, prin revenirea la 16 ani precum și prin eliminarea noțiunii de consimțământ și majorarea pedepselor.

Astfel, unele din aberațiile Codului Penal Predoiu, care uneori acorda, după cum s-a dovedit în instanțe de-a lungul anilor, mai multă protecție infractorilor vinovați de unele dintre cele mai grave fapte decât victimelor lor, vor dispărea, cel puțin din litera legii.

Rezumatul modificărilor aduse Codului Penal, aici.
Propunerile noastre, remise comisiilor de specialitate, aici.

Ce să spunem decât că… atunci când există un interes, se poate!
————————————————————————-

P.S. Chiar dacă transmitem rar actualizări sub formă de buletine informativ, ținem permanent legătura cu voi prin intermediul canalului Telegram. Telegram este dinamic, robust și lipsit de presiunea cenzurii care ne amenință permanent pen Facebook sau YouTube. Nu v-ați instalat până acum aplicația Telegram? E momentul să o faceți! Vă așteptm la https://t.me/pro_vita.


Apel către prieteni. PRO VITA București se bazează pe generozitatea susținătorilor săi pentru a acoperi costurile necesare activității non-profit. Dacă ne apreciați munca, vă rugăm să faceți o donație. Dacă sunteți deja donator, luați în considerare donații regulate, prin intermediul platformei noastre onlineVă mulțumim tuturor!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist