Troița închinată în memoria victimelor masacrului de la Bălți, reabilitată de către localnici

Masacrul de la Bălți este încă o pagină neagră din istoria neamului românesc, însă o pagină ascunsă, îngropată pentru decenii de-a rândul, la presiunile regimului sovietic. Deși Armata Română devenise aliata Uniunii Sovietice, soldații români nu erau tratați ca și cum ar fi fost aliați, ba chiar mai mult decât atât, prizonierii români erau abuzați sau chiar executați prin împușcare.

Masacrul de la Bălți este încă o pagină neagră din istoria neamului românesc, însă o pagină ascunsă, îngropată pentru decenii de-a rândul, la presiunile regimului sovietic. Deși Armata Română devenise aliata Uniunii Sovietice, soldații români nu erau tratați ca și cum ar fi fost aliați, ba chiar mai mult decât atât, prizonierii români erau abuzați sau chiar executați prin împușcare.

În lagărul de la Bălți au fost ținuți în condiții inumane, greu până și de descris, peste 60.000 de prizonieri: români, unguri, germani, sau chiar și ruși. Pe lângă mortalitatea ridicată datorată bolilor și condițiilor inumane în care erau ținuți prizonierii, execuțiile se țineau lanț, aproape zilnic. O uriașă mașină de ucis a funcționat în acest așa zis lagăr de la Bălți. Mii de oameni umpleau gropile comune săpate la repezeală, în cadrul unui măcel de inspirație demonică.

Troița închinată în memoria victimelor masacrului de la Bălți, reabilitată de către localnici, Foto: TVR Moldova
Troița închinată în memoria victimelor masacrului de la Bălți, reabilitată de către localnici, Foto: TVR Moldova

După peste șapte decenii de la acel cumplit măcel și crime de război, câțiva locuitori din Bălţi vor să reabiliteze Troiţa instalată în mai 1992 pe locul fostului lagăr de concentrare sovietic, în memoria victimelor ucise în mlaștina de lângă râul Răut.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Grupul de voluntari din Bălți a început o acțiune de salubrizare a troiței închinate în memoria ostaşilor ucişi de sovietici.

„Oamenii ăștia au murit aici, nu pentru că au vrut să moară. Au murit forțat… de foame, de frig, de boli. Într-o perioadă de zece zile 2052 de morți au fost înregistrați: de malarie, de tuberculoză… E timpul ca acest monument să fie un monument adevărat, să se îngrijească de dânsul autoritățile locale, e datoria lor să facă asta”, a spus Pavel Dumbrăveanu, ziarist la Curierul de Nord

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Memorialul Durerii ar trebui să devină manual de istorie pentru copiii noștri, nicidecum porcăriile neo-marxiste predate acum!

mar apr. 2 , 2019
Zilele acestea am descoperit cu o plăcere deosebită faptul că un număr foarte mare de episoade din cunoscutul serial documentar de televiziune care prezintă persecuția, închisorile, lagărele de muncă forțată, mai ales din perioada ocupației sovietice din România, intitulat Memorialul Durerii, sunt disponibile online, și pot fi urmărite acum confortabil, […]

Poate vă place și:

libris.ro