Un proiect de salutat: Bibliotecă digitală pentru românii de pretutindeni

„Românii de pretutindeni la un click distanţă de România” 
Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, anunţă care este stadiul proiectului Bibliotecii digitale pentru românii de pretutindeni, demarat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Urmare a întrebării parlamentare nr. 6997A/2019 adresate ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, deputatul Constantin Codreanu a primit un răspuns prin care i se transmite că proiectul Bibliotecii digitale are termen de finalizare în luna iulie a anului 2019.

Domeniul online a fost alocat, urmând ca platforma să funcţioneze pe adresa www.biblioteca.mprp.gov.ro. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării întreba în documentul adresat Ministerului care este locul rezervat, în cadrul acestui proiect, documentelor românilor balcanici (aromâni, meglenoromâni şi istroromâni), precum şi facilitării învăţării dialectelor istorice aromân, meglenoromân şi istroromân.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


edituratrei.ro

În răspunsul expediat deputatului Constantin Codreanu, Ministerul arată că un proiect distinct dezvoltat în formă digitală este Muzeul Românilor de Pretutindeni cu platforma online www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro.

Aceasta găzduieşte informaţii şi documente despre istoria şi tradiţiile comunităţilor româneşti din afara graniţelor României. Printr-un singur click, accesând Resurse Materiale din meniul principal al platformei, românii pot consulta documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Între acestea se regăsesc şi volume care pot ajuta la învăţarea dialectelor sud-dunărene ale limbii române, dar şi alte cărţi despre românii din afara graniţelor ţării.„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni găzduieşte pe site-ul său o aplicaţie de învăţare a limbii române, pe platforma www.limba-romana.mprp.gov.ro/elearning. Aceasta poate fi accesată din prima pagină a site-ului ministerului www.mgrg.gov.ro”, se arată în răspunsul Ministerului.

„Să le oferim românilor din Republica Moldova, celor din Diaspora şi din comunităţile istorice posibilitatea de a fi mai aproape de România! Sper că proiectul Bibliotecii digitale pentru românii de pretutindeni va fi finalizat cât mai curând, iar varianta online a Muzeului Românilor de Pretutindeni este un prim pas către materializarea acestuia în formă fizică”, a transmis Constantin Codreanu.

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Manifestații la 10 ani de la Revoluția „Twitter”

sâm apr. 6 , 2019
Platforma Unionistă Acțiunea 2012 organizează mai multe manifestații de comemorare în România și Republica Moldova pentru victimele represiunii din 7 aprilie 2009. Manifestațiile se vor desfășura concomitent, duminică, pe 7 aprilie la ora 19:00 în mai multe orașe ale țării, precum Timișoara, Arad, Pitești, Târgoviște, Cluj, București și Chișinău.

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro