RSS

„Purtătorul de geantă al lui Mir…

În urmă cu câțiva an…

FAO: Sunt necesari pași importan…

Sunt necesari pași i…

Lansare de carte care îi va pune…

La București se lans…

Mișcarea politică ROMÂNIA MARE Î…

Mișcarea politică RO…

Daniel Gheorghe: USR are o obses…

Deputatul liberal Da…

150 de Torțe pentru Eroii Români…

"Astăzi o Torță; pe …

Bolșevicii ăștia mici de la USR …

Bolșevicii ăștia mi…

Război ideologic grețos pe Wikip…

Cine a avut vreodată…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Un proiect de salutat: Bibliotecă digitală pentru românii de pretutindeni

Print Friendly, PDF & Email

„Românii de pretutindeni la un click distanţă de România” 
Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, anunţă care este stadiul proiectului Bibliotecii digitale pentru românii de pretutindeni, demarat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Urmare a întrebării parlamentare nr. 6997A/2019 adresate ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, deputatul Constantin Codreanu a primit un răspuns prin care i se transmite că proiectul Bibliotecii digitale are termen de finalizare în luna iulie a anului 2019.

Domeniul online a fost alocat, urmând ca platforma să funcţioneze pe adresa www.biblioteca.mprp.gov.ro. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării întreba în documentul adresat Ministerului care este locul rezervat, în cadrul acestui proiect, documentelor românilor balcanici (aromâni, meglenoromâni şi istroromâni), precum şi facilitării învăţării dialectelor istorice aromân, meglenoromân şi istroromân.

În răspunsul expediat deputatului Constantin Codreanu, Ministerul arată că un proiect distinct dezvoltat în formă digitală este Muzeul Românilor de Pretutindeni cu platforma online www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro.

Aceasta găzduieşte informaţii şi documente despre istoria şi tradiţiile comunităţilor româneşti din afara graniţelor României. Printr-un singur click, accesând Resurse Materiale din meniul principal al platformei, românii pot consulta documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Între acestea se regăsesc şi volume care pot ajuta la învăţarea dialectelor sud-dunărene ale limbii române, dar şi alte cărţi despre românii din afara graniţelor ţării.„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni găzduieşte pe site-ul său o aplicaţie de învăţare a limbii române, pe platforma www.limba-romana.mprp.gov.ro/elearning. Aceasta poate fi accesată din prima pagină a site-ului ministerului www.mgrg.gov.ro”, se arată în răspunsul Ministerului.

„Să le oferim românilor din Republica Moldova, celor din Diaspora şi din comunităţile istorice posibilitatea de a fi mai aproape de România! Sper că proiectul Bibliotecii digitale pentru românii de pretutindeni va fi finalizat cât mai curând, iar varianta online a Muzeului Românilor de Pretutindeni este un prim pas către materializarea acestuia în formă fizică”, a transmis Constantin Codreanu.


Comentarii

comentarii

Social Links

Glasul.info

Redacția la Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism

Contact: redactie@glasul.info
Social Links
shop.yellowstore.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL