RSS

Un preot care duce gratis copii …

„Copiii auzitori să …

Un grup de "intelectuali români"…

Un grup de intelectu…

Afacerile imobiliare ale băiatul…

Afacerile imobiliare…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoș…

Victimele torționarilor care au …

Oscrisoare în exclus…

Fostul deținut politic, Vasile A…

Afost condamnat în 1…

Arcul de Triumf neprimitor pentr…

Sub pretextul pandem…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Un proiect de salutat: Bibliotecă digitală pentru românii de pretutindeni

Print Friendly, PDF & Email

„Românii de pretutindeni la un click distanţă de România” 
Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, anunţă care este stadiul proiectului Bibliotecii digitale pentru românii de pretutindeni, demarat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Urmare a întrebării parlamentare nr. 6997A/2019 adresate ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, deputatul Constantin Codreanu a primit un răspuns prin care i se transmite că proiectul Bibliotecii digitale are termen de finalizare în luna iulie a anului 2019.

Domeniul online a fost alocat, urmând ca platforma să funcţioneze pe adresa www.biblioteca.mprp.gov.ro. Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării întreba în documentul adresat Ministerului care este locul rezervat, în cadrul acestui proiect, documentelor românilor balcanici (aromâni, meglenoromâni şi istroromâni), precum şi facilitării învăţării dialectelor istorice aromân, meglenoromân şi istroromân.

În răspunsul expediat deputatului Constantin Codreanu, Ministerul arată că un proiect distinct dezvoltat în formă digitală este Muzeul Românilor de Pretutindeni cu platforma online www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro.

Aceasta găzduieşte informaţii şi documente despre istoria şi tradiţiile comunităţilor româneşti din afara graniţelor României. Printr-un singur click, accesând Resurse Materiale din meniul principal al platformei, românii pot consulta documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Între acestea se regăsesc şi volume care pot ajuta la învăţarea dialectelor sud-dunărene ale limbii române, dar şi alte cărţi despre românii din afara graniţelor ţării.„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni găzduieşte pe site-ul său o aplicaţie de învăţare a limbii române, pe platforma www.limba-romana.mprp.gov.ro/elearning. Aceasta poate fi accesată din prima pagină a site-ului ministerului www.mgrg.gov.ro”, se arată în răspunsul Ministerului.

„Să le oferim românilor din Republica Moldova, celor din Diaspora şi din comunităţile istorice posibilitatea de a fi mai aproape de România! Sper că proiectul Bibliotecii digitale pentru românii de pretutindeni va fi finalizat cât mai curând, iar varianta online a Muzeului Românilor de Pretutindeni este un prim pas către materializarea acestuia în formă fizică”, a transmis Constantin Codreanu.

Social Links
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info