La 14 aprilie 1457, la „Direptate”, Ștefan cel Mare este recunoscut oficial ca domn al Moldovei

În primăvara anului 1457, într-un loc numit „Direptate”, nu departe de Cetatea de scaun a Sucevei, s-au strâns boierii moldoveni împreună cu mitropolitul și o suită de călugări, pentru o ceremonie ad-hoc cum rar se mai văzuseră în istoria Moldovei. Este practic momentul istoric în care Ștefan cel Mare este recunoscut oficial ca domn al Moldovei.

După înfrângerea și alungarea lui Petru Aron, o ceremonie publică de încoronare a fost ogranizată într-un loc numit „Direptate” / Dreptate. Potrivit cronicarilor, câmpul numit Direptate era locul unde „se făcea dreptatea” şi se executau trădătorii.

„Deciia Ştefan vodă strâns-au boierii ţării şi mari şi mici şi altă curte măruntă dimpreună cu mitropolitul Theoctistu şi cu mulţi călugări, la locul ce să chiamă Direptatea şi i-au intrebatu pre toţi: este-le cu voie tuturor să le fie domnu ? Ei cu toţii au strigat într-un glas: “În mulţi ani de la Dumnezeu sa domneşti”. Şi decii cu toţii l-au rădicatu domnu şi l-au pomăzuitu spre domnie mitropolitul Theoctistu. Şi de acolea luo Ştefan vodă steagul ţărâi Moldovei şi să duse la scaunul Sucevii.” ( Grigore Ureche, Letopiseţul Ţării Moldovei)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

„După aceea s-au adunat toată țara cu preasfințitul mitropolitul chir Theoctist și cu ajutorul lui Dumnezeu l-au uns la domnie, pe Siret, în jos la tină, unde se numește locul acela Direptate și până acum. Și a luat schiptrul Țării Moldovei”, se relatează în Analele putnene

Despre locul numit Direptate se pomenește până și în Acatistul lui Ștefan cel Mare:

„Din pruncie ai fost crescut de părinții tăi în dragostea de neam și credință, iar la vârsta oșteanului luptător ai fost rânduit de Dumnezeu să conduci Țara Moldovei. Pentru aceasta alesul între ierarhi, Mitropolitul Teoctist, la locul numit Direptate, domn te-a uns, ca împreună să glăsuim: Bucură-te, că din copilărie ai iubit buna podoabă a Casei lui Dumnezeu; Bucură-te, ctitor al multor biserici din Țara Moldovei”

„Din jos de Suceava, pe Siret, la locul ce-i zice Direptate stau adunați, ca-n zilele marilor judecăți domnești, boierii țării, curtenii toți și fețele bisericești cu Mitropolitul Teoctist în frunte, și norod mult de prin sate, întru întâmpinarea domnului celui nou. Aici e „primirea”; aici se oprește cu arcașii lui cel ce de două ori și-a biruit vrăjmașul.” (Alexandru Vlahuță, Ștefan cel Mare)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 12 books


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Laurian Stănchescu: Asasinii lui Mihai Eminescu, sub protecția Procurorului General - Augustin Lazăr..!

Dum apr. 14 , 2019
Îl denunț pe Procurorul General al României de profanarea memoriei antume și postume a martirului și mucenicului Mihai Eminescu, torturat și ucis pentru cauza românismului. Acest procuror instruit în plină teroare comunistă, insolent și grosolan în comunicare, cu un comportament de vulpoi caragialesc, tăinuiește asasinarea lui Eminescu în ciuda probelor depuse, acoperă o crimă care nu va fi prescrisă niciodată.

Poate vă place și:

libris.ro