Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

Ca și la primele două ediții, când au participat câteva zeci de mii de ieșeni, dar și turiști, și pe 23 iunie 2019, în ajun de Sânziene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul), au fost din nou foarte mulți participanți în Piața Palatului Culturii și pe pietonalul Ștefan cel Mare la cea de-a III-a ediție de la Iași a Festivalului Iei – RomânIA Autentică. Ca și anii trecuți, ieșenii și turiștii au fost invitați să îmbrace ia românească într-o amplă manifestare dedicată celebrării tradiţiilor şi meşteşugurilor populare.

Cea de-a IV-a ediție la nivel național a evenimentului RomânIA Autentică va avea loc simultan în Iași, Brașov și Hobița, iar în orașul nostru va fi organizată de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Națională a Antreprenorilor, Federația Patronatelor Femeilor Antreprenor, Patronatul Femeilor din Meșteșugărit și Asociația ART – Meșteșugurile Prutului.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

Ca și anii trecuți, evenimentul central al Festivalului Iei – RomânIA Autentică a constituit un super spectacol de muzică și dansuri populare. Între orele 15.00 și 22.00, pe scena din Piața Palatului Culturii vor urca Ștefan Pintilie, Sabina Ursache, Cristinel Iordăchioaia, Biatrice Duca, Ștefan Deaconița, elevii David Simion, Andrei Nicăi, Diana Crăcană, Maria Ionescu și Carla Ursu, Laura Lavric, Claudia Martinică, Alexandru Brădățan, Ansamblul „Mugurelul” al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și Ansamblul „Ștefan Vodă” – Căpriana (Republica Moldova), ultima parte a concertului aparținându-le maestrului Nicolae Botgros și Orchestrei „Lăutarii”, alături de care vor evolua Ion Paladi, Viorica Macovei, Constantin Bahrin, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Tatiana Jacot și Ion Macovei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

De asemenea, între 20 și 24 iunie, pe pietonalul Ștefan cel Mare a fost organizată și cea de-a III-a ediție a Târgului meșterilor populari „RomânIA Autentică”, în care meșteri populari din România și din Republica Moldova vor expune și comercializa produse de artizanat (ii, vâlnice, catrinţe, opinci dar şi alte accesorii) și alimentare.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

Atât la concert, cât și la celelalte evenimente, „biletul de intrare” a fost ia. Primăria Municipiului Iași și partenerii săi au făcut apel la ieșeni și nu numai, să vină îmbrăcați în ie în număr cât mai mare la Palatul Culturii pentru ca Iașul să impună la nivel național și chiar internațional această sărbătoare a iei și a tradițiilor românești. Reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au înmânat participanților îmbrăcați în ie și câte un ecuson personalizat și numerotat, astfel încât să existe o evidență a celor care au ales să îmbrace cămașa tradițională în aceeași zi. Reamintim că, dacă la ediția din 2017 municipalitatea a reușit să împartă 10.720 de astfel de ecusoane, în 2018 cele 12.000 de ecusoane fuseseră deja distribuite până la ora 18.00, numărul total al participanților de anul trecut fiind de circa 30.000.

Festivalul Iei la Iași: Români dansând în ploaie, până la epuizare

„Numărul atât de mare al participanților la cele două ediții de la Iași ale Festivalului Iei – RomânIA Autentică a demonstrat că ieșenii, dar și turiștii au asimilat și au îndrăgit această autentică sărbătoare românească. Dincolo de numărul participanților, importantă a fost atmosfera de autentică și frumoasă sărbătoare românească pe care a îmbrăcat-o Iașul. Am văzut o emoție, o bucurie și o mândrie pură, pozitivă și tonică a oamenilor față de tradițiile românești, ceea ce ne arată că este de datoria noastră să le păstrăm, să le continuăm și să le punem în valoare. Îi aștept și în acest an pe ieșeni și pe vizitatorii orașului nostru să sărbătorim împreună în număr cât mai mare RomânIA Autentică!”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Sursa: Eveniment Facebook

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”100921″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Deputatul PNL Daniel Gheorghe: "Țara mea nu mai poate fi un poligon de încercare pentru tot felul de experimente dubioase"

lun iun. 24 , 2019
Deputatul liberal Daniel Gheorghe și-a exprimat “suferința sufletească” pentru toate etichetele nedrepte puse românilor, afirmând că România “nu mai poate fi un poligon de încercare pentru tot felul de experimente dubioase”. “Țara mea nu mai poate fi un poligon de încercare pentru tot felul de experimente dubioase și nici nu […]

Poate vă place și:

libris.ro