Ziar interbelic: „Visează încă Ardealul acesta. Ne făgăduiau în 1916, că terminat odată războiul, ne vor pune în jug şi-şi vor lucra latifundiile cu noi”

„De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând.”, Ziarul Solidaritatea, Arad, 31 Decembrie 1922

„De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând.”, Ziarul Solidaritatea, Arad, 31 Decembrie 1922

„Birourile lor de propagandă în străinatate, care până acum n-au făcut decâ să bârfească în chipul cel mai nerușinat Mica Înțelegere, au primit de la Budapesta ordin să bată toba pe chestia plebiscitului în teritoriile care s-au rupt de Ungaria.

În același timp adunări mari au avut loc – din ordinul guvernului budapestan – la Budapesta, Gyula, Czegled, Saros-Patak, etc… în care s-a vorbit cu patimă și ură de masacrarea (???) populației maghiare din Ardeal și s-a votat – în prezența și în aplauzele autorităților – moțiuni prin care se cere guvernului maghiar să înceapă o acțiune cu scopul de obține reîntregirea Ungariei de altădată.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În armată, în școală, în adunări, se face o propagandă, cum nu s-a mai văzut vreodată, împotriva României îndeosebi. Nu sunt orori, nu sunt ticăloșii imaginabile, care să nu fie puse în cârcă nouă.

Asupritorii noștri de ieri, cei mai sălbatici impilatori pe care i-a cunoscut Europa ultimelor veacuri, ei, care ne făgăduiau în 1916, că terminat odată războiul ne vor pune în jug și-și vor lucra latifundiile cu noi, visează încă Ardealul acesta românesc, care s-a rupt în 1918 într-un suflet, într-un glas, de Ungaria despotică și perfidă.

Cu toate nedreptățile trecutului noi nu vrem moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. Mobilizați sufletește, calmi, siguri de dreptatea cauzei noastre, suntem gata pentru orice eventualitate.

De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând. „

Sursa: Articolul „Ungurii visează plebiscitul”, Ziarul Solidaritatea (n.r. publicație independentă), Arad, 31 Decembrie 1922

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Camera de Comerț, Industrie şi Agricultură Botoşani a semnat un acord cu omologii din Ucraina

lun apr. 22 , 2019
Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani a semnat, joi 18 aprilie 2019, un Acord de Colaborare cu omologii de la Camera de Comerţ şi Industrie Cernăuţi (Ucraina).

Poate vă place și:

libris.ro