Ziar interbelic: “Visează încă Ardealul acesta. Ne făgăduiau în 1916, că terminat odată războiul, ne vor pune în jug şi-şi vor lucra latifundiile cu noi”

În timp ce unora din afara României li se dă și ce n-au avut niciodată, românilor li se ia și puținul pe care îl mai au!
În timp ce unora din afara României li se dă și ce n-au avut niciodată, românilor li se ia și puținul pe care îl mai au!
Print Friendly, PDF & Email

“De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând.”, Ziarul Solidaritatea, Arad, 31 Decembrie 1922

“Birourile lor de propagandă în străinatate, care până acum n-au făcut decâ să bârfească în chipul cel mai nerușinat Mica Înțelegere, au primit de la Budapesta ordin să bată toba pe chestia plebiscitului în teritoriile care s-au rupt de Ungaria.

În același timp adunări mari au avut loc – din ordinul guvernului budapestan – la Budapesta, Gyula, Czegled, Saros-Patak, etc… în care s-a vorbit cu patimă și ură de masacrarea (???) populației maghiare din Ardeal și s-a votat – în prezența și în aplauzele autorităților – moțiuni prin care se cere guvernului maghiar să înceapă o acțiune cu scopul de obține reîntregirea Ungariei de altădată.

În armată, în școală, în adunări, se face o propagandă, cum nu s-a mai văzut vreodată, împotriva României îndeosebi. Nu sunt orori, nu sunt ticăloșii imaginabile, care să nu fie puse în cârcă nouă.

Asupritorii noștri de ieri, cei mai sălbatici impilatori pe care i-a cunoscut Europa ultimelor veacuri, ei, care ne făgăduiau în 1916, că terminat odată războiul ne vor pune în jug și-și vor lucra latifundiile cu noi, visează încă Ardealul acesta românesc, care s-a rupt în 1918 într-un suflet, într-un glas, de Ungaria despotică și perfidă.

Cu toate nedreptățile trecutului noi nu vrem moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. Mobilizați sufletește, calmi, siguri de dreptatea cauzei noastre, suntem gata pentru orice eventualitate.

De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând. “

Sursa: Articolul “Ungurii visează plebiscitul”, Ziarul Solidaritatea (n.r. publicație independentă), Arad, 31 Decembrie 1922

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info