“De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând.”, Ziarul Solidaritatea, Arad, 31 Decembrie 1922
“Birourile lor de propagandă în străinatate, care până acum n-au făcut decâ să bârfească în chipul cel mai nerușinat Mica Înțelegere, au primit de la Budapesta ordin să bată toba pe chestia plebiscitului în teritoriile care s-au rupt de Ungaria.
În același timp adunări mari au avut loc – din ordinul guvernului budapestan – la Budapesta, Gyula, Czegled, Saros-Patak, etc… în care s-a vorbit cu patimă și ură de masacrarea (???) populației maghiare din Ardeal și s-a votat – în prezența și în aplauzele autorităților – moțiuni prin care se cere guvernului maghiar să înceapă o acțiune cu scopul de obține reîntregirea Ungariei de altădată.
În armată, în școală, în adunări, se face o propagandă, cum nu s-a mai văzut vreodată, împotriva României îndeosebi. Nu sunt orori, nu sunt ticăloșii imaginabile, care să nu fie puse în cârcă nouă.
Asupritorii noștri de ieri, cei mai sălbatici impilatori pe care i-a cunoscut Europa ultimelor veacuri, ei, care ne făgăduiau în 1916, că terminat odată războiul ne vor pune în jug și-și vor lucra latifundiile cu noi, visează încă Ardealul acesta românesc, care s-a rupt în 1918 într-un suflet, într-un glas, de Ungaria despotică și perfidă.
Cu toate nedreptățile trecutului noi nu vrem moartea păcătosului, ci îndreptarea lui. Mobilizați sufletește, calmi, siguri de dreptatea cauzei noastre, suntem gata pentru orice eventualitate.
De la Nistru pân’ la Tisa și pân’ la Marea Neagră trăiește un neam care a sângerat necontenit pentru libertățile lui și va ști să și le apere cu suprema energie oricând. “
Sursa: Articolul “Ungurii visează plebiscitul”, Ziarul Solidaritatea (n.r. publicație independentă), Arad, 31 Decembrie 1922
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment