După îndepărtarea de pe fațada primăriei Carei a plăcuțelor oficiale cu simbolurile românești și înlocuirea acestora cu niște plăcuțe ce par a fi destinate mai curând monumentelor funerare ( n.r. vezi aici) decât unor instituții publice, primăria Carei mai dă încă o palmă usturătoare suflării românești: refuză să aprobe amplasarea unei plăci cu numele delegaților la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 pe clădirea primăriei, acolo unde a avut loc adunarea pentru alegerea delegaților careieni în luna noiembrie a anului 1918.
Clădirea primăriei Carei reprezintă un loc încărcat de istorie, fiind locul de adunare pentru alegerea delegaților careieni care au pornit spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Așadar, amplasarea unei plăcuțe comemorative în cinstea memoriei delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia este cât se poate de legitimă, și cu toate acestea reperele identitare românești sunt refuzate pe fațada primăriei Carei.
De ce să nu știe tinerele generații ce fapte mărețe s-au petrecut în trecut în actuala clădire a primăriei Carei?
Direcția Județeană pentru cultură Satu Mare capitulează în fața antiromânismului primarului din Carei și acceptă amplasarea plăcuței cu numele delegaților careieni care au luat parte la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, aducându-și un important aport la Marea Unire, într-un cu totul alt loc decât cel al desfășurării adunării din noiembrie 1918.
“În data de 25.04.2019, la ora 12.00, sub semnul Centenarului va avea loc la Carei ultima acțiune a Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare din cadrul proiectului:” Înfăptuitorii unirii de pe Granița de Nord-Vest” aprobat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Conform proiectului au fost depuse plăci cu credenționalele în fiecare localitate care a trimis delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Asadar in data de 25.04.2019 se va dezveli o placa comemorativa pe fatada liceului Iuliu Maniu din orasul Carei.
Am ales (împreună cu oficialitățile din Carei) locul cel mai important – fațada Liceului ”Iuliu Maniu” – pentru ca numele celor de pe placa comemorativă să fie sub ochii tinerelor generații. Motivația locului este legată de importanța și rolul lui Iuliu Maniu (ca și Președinte al Consiliului Dirigent din 1918) pentru județul Satu Mare – el fiind prezent la Carei în data de 27 aprilie 1919, alături de Prefectul Alexandru Racoți, pentru a prelua Prefectura Județului și mutarea ei la Satu Mare. De asemenea, în data de 24 aprilie 1997 i-a fost acordat acestui Liceu numele de ”Iuliu Maniu”. Prezența noastră, între aceste date – 24 aprilie și 27 aprilie (ținând cont și de Sărbătorile Pascale) este, astfel, una de reconstituire a memoriei istoriei românești la Carei.”, se arată în comunicatul de presă al Direcției Județene pentru cultură Satu Mare
În toată lumea civilizată, astfel de plăcuțe se montează chiar pe clădirea unde a avut loc evenimentul istoric, pentru a releva și spori importanța istorică a acelui moment și loc, pentru a pune în valoare în raport cu timpul și spațiul respectivul eveniment istoric. La noi nu se poate, doar pentru că face alergie un așa zis funcționar al statului român la… românism!?
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri