Cărțile unui horthyst vinovat de atrocitățile comise de Levenți în Ardeal, vândute pe domenii .RO

Dintr-o notă informativă de la 30 iulie 1943 a Agenturii Ardeal – Sibiu cu nr. 1885 reiese că dr. Dezsery Endre, “conducătorul centrului de informații Levente, a scris o carte: Aveți încredere în tineret“.

Organizaţia pentru pregătirea premilitară a tineretului maghiar, „Levente“ (n.r. Levenţi), reprezenta practic un stadiu de îndoctrinare și de învățare a numeroase tehnici și tactici de a ucide oameni. Însă dincolo de pregătirea militară a tinerilor maghiari prima îndoctrinarea de tip șovin, insuflarea unei uri atavice la adresa nemaghiarilor.

Ei bine, acest Dezsery Endre (n.r. întâlnit în documentele horthyștilor și sub alte denumiri DEZSÉRY ANDRÁS, Vitéz Dezséry) era într-adevăr conducătorul centrului de informații Levente.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Simbolul organizației Levente (Levenților)

Aceste cărți sau manuale dedicate Levenților nu erau altceva decât instigare pură la crimă și la genocid. Textele erau de o ferocitate rar întâlnită chiar și la unele dintre cele mai sălbatice popoare. Potrivit unor indicații dictate Levenților, nu trebuia cruțat nici măcar pruncul din pântecele mamelor de valahi…

Aveți încredere în tineret / Bizzatok a magyar ifjuságban. Leventék és leventelányok élete , Athenaeum, 1943 ( Încredeți-vă în tineretul maghiar. Viața levenților și a fetelor levente).

“Implicarea guvernului de la Budapesta a asigurat nu numai fondurile necesare unei propagande maghiare iredentiste, ci și forțele de răspândire în mase a doctrinei deviante antiromânești. Pregătirea organizației premilitare a Levenților a intrat sub jurisdicția Ministerului de Honvezi cu scopul “de a se unifica directivele pregătirii premilitare și militare”. Din nota Agenturii Ardeal – Sibiu cu nr. 1885/30 iulie 1943 am aflat știrea că dr. Dezséry  Endre “conducătorul centrului de informații Levente a scris o carte: Aveți încredere în tineret“, și nu orice tineret, adăugăm noi, ci acela înregimentat sub marca Levente, una dintre cele mai abjecte organizații teroriste maghiaro-horthyste din acei ani. Prin prezentarea sumară a acestei cărți, documentul cercetat de noi “arată scopul instituției Levente, activitatea ce a depus și o va depune” “, au scris Emanuil Rus (n.r. starețul Mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, Satu Mare) și Adrian Rezeanu în cartea “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”

Fanionul Levenților din Micloșoara, Covasna ( comitatul Trei Scaune 1940-1944)

În pregătirea Levenților se punea accent atât pe pregătirea fizică, cât și pe o pregătire ideologică, o perioadă în care tinerii erau îndoctrinați cu propagandă de stat, învățați o istorie care nu avea legătură cu realitatea, inoculându-se ideea că ungurilor li se cuvine un drept divin, motivat la nivel mistic și religios, de a domina toate popoarele din jurul lor.

Levenții din comitatul Baranya participând la primul festival național sportiv

Deși foarte tineri și fără experiență, Levenții stau la originea multor atrocități petrecute în Ardealul de Nord, ei ocupându-se nu doar de propaganda antiromânească, de lipit afișe de propagandă, de împărțit fluturași / manifeste sau broșuri cu instigări la crimă și la genocid împotriva populației românești, ci efectiv au participat și la ostilitățile îndreptate împotriva etnicilor români din Transilvania și a altor nemaghiari întâlniți în cale.

Revenind la dr. Dezsery Endre (DEZSÉRY ANDRÁS) / Vitéz Dezséry, acesta s- născut la Budapesta la 27 August 1920 și a murit tot la Budapesta la 30 Mai 1998, după o lungă perioadă de autoexil. Dacă în anul 1943 era conducătorul centrului de informații Levente, după război a fugit în Germania, apoi în Italia, de unde a emigrat la scurt timp în Australia în anul 1949.

Dezsery Endre pe lista celor care au emigrat din portul Napoli din Italia, către Australia

Simțindu-se cu musca pe căciulă, Dezsery Endre a fugit după război, mai întâi în Germania, odată cu forțele naziste, apoi după ce încetul cu încetul se apropiau sovieticii și vesticii de Germania, a zbughit-o în Italia, de unde s-a îmbarcat pe un vas pe lista celor care au emigrat din portul Napoli din Italia, către Australia, erijându-se în “refugiat” din România.

În Australia a înființat o editură și a lucrat pentru presa locală. În anul 1998 i-a fost publicat un volum de memorii la Budapesta: Szabadítsatok meg az emlékeimtől! (Scapă de amintirile mele!), carte de memorii publicată la Budapesta.

Nu mică ne-a fost surpriza când am descoperit că unele dintre cărțile acestui horthyst vinovat de atrocitățile comise de Levenți în Ardeal, sunt vândute chiar și pe domenii .RO. Spre exemplu, pe site-ul bookline.ro era la vânzare în luna mai 2020 una din cărțile sale în care-și povestește peripețiile de prin Australia. Deși domeniul este unul .RO, firma care îl deține este din Ungaria, cu sediul la Budapesta.

Înainte de a muri, în descrierea cărții sale de memorii Szabadítsatok meg az emlékeimtől! (Scapă de amintirile mele!), carte de memorii publicată la Budapesta în 1998, Dezsery Endre (DEZSÉRY ANDRÁS) scrie următoarele:

“Am scris și am publicat cărți în maghiară în Australia, dar mărturisesc că nu scriu în engleză, ci doar în limba maternă. (…) Am creat în zadar, am trăit degeaba. Nu cred că munca mea va fi vreodată apreciată de către copiii mei născuți în Australia”, se plângea Dezsery Endre (DEZSÉRY ANDRÁS), văzând probabil că urmașii săi îi resping opiniile și concepțiile asupra vieții


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”111471″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 30 iulie 1956 este condamnat la muncă silnică pe viață Gavril Vatamaniuc, liderul grupului de partizani anticomuniști români din Bucovina

joi iul. 30 , 2020
Grupul de partizani anticomuniști români din Bucovina ce a acționat în perioada 1949-1955 a purtat numele liderului acestuia, Gavril Vatamaniuc. Dat afară în anul 1948 din cadrul jandarmeriei după ce intră într-un conflict ideologic cu locțiitorul politic, sergentul major de jandarmerie Gavril Vatamaniuc din Constanța, nimeni altul decât fratele partizanului  Ion Vatamaniuc (1903-1992), ajunge […]
Gavril Vatamaniuc, liderul Grupului de partizani Gavril Vatamaniuc, Foto: captură video TVR

Poate vă place și:

libris.ro