libris.ro

Reperele identitare românești sunt refuzate pe fațada primăriei Carei

După îndepărtarea de pe fațada primăriei Carei a plăcuțelor oficiale cu simbolurile românești și înlocuirea acestora cu niște plăcuțe ce par a fi destinate mai curând monumentelor funerare ( n.r. vezi aici) decât unor instituții publice, primăria Carei mai dă încă o palmă usturătoare suflării românești: refuză să aprobe amplasarea unei plăci cu numele delegaților la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 pe clădirea primăriei, acolo unde a avut loc adunarea pentru alegerea delegaților careieni în luna noiembrie a anului 1918.

Clădirea primăriei Carei reprezintă un loc încărcat de istorie, fiind locul de adunare pentru alegerea delegaților careieni care au pornit spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918. Așadar, amplasarea unei plăcuțe comemorative în cinstea memoriei delegaților careieni la Marea Unire de la Alba Iulia este cât se poate de legitimă, și cu toate acestea reperele identitare românești sunt refuzate pe fațada primăriei Carei.

Reperele identitare românești sunt refuzate pe fațada primăriei Carei
Reperele identitare românești sunt refuzate pe fațada primăriei Carei

De ce să nu știe tinerele generații ce fapte mărețe s-au petrecut în trecut în actuala clădire a primăriei Carei?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Direcția Județeană pentru cultură Satu Mare capitulează în fața antiromânismului primarului din Carei și acceptă amplasarea plăcuței cu numele delegaților careieni care au luat parte la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, aducându-și un important aport la Marea Unire, într-un cu totul alt loc decât cel al desfășurării adunării din noiembrie 1918.

„În data de 25.04.2019, la ora 12.00, sub semnul Centenarului va avea loc la Carei ultima acțiune a Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare din cadrul proiectului:” Înfăptuitorii unirii de pe Granița de Nord-Vest” aprobat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Conform proiectului au fost depuse plăci cu credenționalele în fiecare localitate care a trimis delegați la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Asadar in data de 25.04.2019 se va dezveli o placa comemorativa pe fatada liceului Iuliu Maniu din orasul Carei.

Am ales (împreună cu oficialitățile din Carei) locul cel mai important – fațada Liceului ”Iuliu Maniu” – pentru ca numele celor de pe placa comemorativă să fie sub ochii tinerelor generații. Motivația locului este legată de importanța și rolul lui Iuliu Maniu (ca și Președinte al Consiliului Dirigent din 1918) pentru județul Satu Mare – el fiind prezent la Carei în data de 27 aprilie 1919, alături de Prefectul Alexandru Racoți, pentru a prelua Prefectura Județului și mutarea ei la Satu Mare. De asemenea, în data de 24 aprilie 1997 i-a fost acordat acestui Liceu numele de ”Iuliu Maniu”. Prezența noastră, între aceste date – 24 aprilie și 27 aprilie (ținând cont și de Sărbătorile Pascale) este, astfel, una de reconstituire a memoriei istoriei românești la Carei.”, se arată în comunicatul de presă al Direcției Județene pentru cultură Satu Mare

Comunicatul de presă al Direcției Județene pentru cultură Satu Mare

În toată lumea civilizată, astfel de plăcuțe se montează chiar pe clădirea unde a avut loc evenimentul istoric, pentru a releva și spori importanța istorică a acelui moment și loc, pentru a pune în valoare în raport cu timpul și spațiul respectivul eveniment istoric. La noi nu se poate, doar pentru că face alergie un așa zis funcționar al statului român la… românism!?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info