Un colonel acuză: Statuia lui Mihai Viteazul este “relocată” prin interpretarea ilegală a unor avize

În calitate de secretar al Asociației Mihai Viteazul, col. r. dr. Constantin Moșincat s-a ocupat de toate demersurile privind amplasarea monumentului lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea.

În data de 5 noiembrie 2018, col (r) Constantin Moșincat s-a aflat la Ședința Consiliului Local în cadrul căreia s-a adoptat HCL 1045, pe care a atacat-o cu plângere prealabilă, apoi la Contenciosul administrativ, cu termen pentru 24.05.2019.

Cu toate că este limpede din documentele pe care domnul Constantin Moșincat ni le-a pus la dispoziție că litigiul privind statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea avea termen pentru data de 24 mai 2019, pe contul său de socializare, primarul Bolojan anunță că pe data de 23 mai 2019 va dezveli în Piața Unirii statuia Regelui Ferdinand. Ori făcând o comparație foarte mult forțată, e ca și cum ai anunța o înmormântare cu o zi înainte să moară mortul, când este clar că într-un asemenea caz ar fi vorba despre o crimă.

Litigiul dintre Primăria Oradea și Asociația Mihai Viteazul avea ca termen data de 24.05.2019

“Pe 23 mai se împlinesc 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea. După ce în 20 aprilie 1919 armata română intra în Oradea, preluând administrarea militară a orașului, vizita familiei regale venea să consfințească actul istoric de la Alba Iulia. Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să reinstalăm pe vechiul amplasament statuia ecvestră a regelui Întregitor. Joi, 23 mai, la ora 17.00, vom dezveli în Piața Unirii statuia Regelui Ferdinand”, a scris primarul Ilie Bolojan pe facebook

Un colonel acuză: Statuia lui Mihai Viteazul este "relocată" prin interpretarea ilegală a unor avize
Un colonel acuză: Statuia lui Mihai Viteazul este “relocată” prin interpretarea ilegală a unor avize

Colonelul (r) Constantin Moșincat susține prin documentele pe care le deține, că de fapt Legea 50 nu are nicăieri prevăzut termenul de “relocare”, un “termen inventat de arhitecții orădeni”, fiind așadar vorba doar de demolarea statuii Mihai Viteazul și depozitarea ei undeva pe termen nedefinit.

apiland.ro

“În 05.11.2018 am fost la Ședința Consiliului Local în care s-a adoptat HCL 1045, pe care am atacat-o cu plângere prealabilă, apoi la Contencios administrativ, termen 24.05 2019.”, ne-a spus domnul col (r) Constantin Moșincat

“Fiind sesizat și domnul prefect, acesta a spus că HCL nu poate produce efecte până la soluționare. Ministru Ivascu a dat un aviz pentru creația artistică ce nu ținea loc de aviz pentru autorizație, în baza căruia fără să mai verifice dacă sunt întrunite elementele cerute de CU_primarie, pct 5 lit.b- respectiv proprietar si CF actualizat s-a emis AVIZ190 al DJC Bihor.”, mai adaugă domnul Moșincat

“ÎN ACEST FEL, când nimei nu a verificat autenticitatea documentelor, când s-a cerut una și s-a avizat cu totul altceva, fiecare a înțeles că lucrează legal. Ori, de la nerespectarea pct. 5, lit b, (dovada proprietății – asociația fiind cea care a comandat, finanțat si este PROPRIETARĂ, PE CARE NU A DONAT-O NICIODATĂ. Fiind pe domeniul public, inventariată cf. legii 120/2001 si 244/2006a fost în administrarea PRIMĂRIEI!)

Regret ca atâția români au contribuit la uciderea încă o dată a Viteazului Voievod, iar acum politic se împăunează cu repunerea Regelui, creând un precedent pentru restatornicirea lui Ladislau, pe principiul întâietății. Absurd!

Stopati ABUZUL! Vă rog sa-l informati în acest scop pe domnul Ministru al Apărării, Leș  despre abținerea de participare a militarilor activi la evenimentele programate pe 23 mai 2019 de către Primăria Oradea, cea care a dezonorat  prin fapta sa întreaga oștire din garnizoana și țară (gardă de onoare, fanfară Bg. Bistrița!). Cu stima, C. Mosincat”, încheie col (r) Constantin Moșincat.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]