La Bolojan e boală veche lupta cu statuile românești din Oradea

Scandalul demolării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea nu este singurul episod de heirupism antiromânesc al primarului Ilie Bolojan. Pe lângă acest incident, primarul din Oradea mai are o istorie sinistră cu acte de vandalism “civilizator” împotriva patrimoniului cultural românesc.

“Deși autoritățile spun că statuia Marelui Mihai va fi mutată într-o nouă Piață, protestatarii se tem că ea va avea soarta altor două monumente reprezentative, ce urmau să fie relocate, dar au dispărut: statuia independenței și statuia lui Emanuel Gojdu. Ambele se află în paragină, momentan.”, scrie activenews.ro

Într-adevăr, deși este primar în Oradea tocmai din 2008, fiind reales mandat după mandat, Ilie Bolojan n-a acordat nici măcar cel mai mic interes față de un alt monument dispărut al urbei orădene, Monumentul Independenței.

Monumentul Independenței din Oradea, anii ’80, Foto: facebook

Acest grup statuar impresionant a fost vandalizat și furat în mai multe etape: au fost furate mai întâi basoreliefurile, apoi au fost tăiate capetele statuilor, iar în cele din urmă au fost retezate și picioarele statuilor.

Așa arăta Monumentul Independenței din Oradea în anul 1983, Foto: Facebook / Oradea-Nagyvarad-Grosswardein

Deși nu-i dată tot de el jos, faptul că nici n-a făcut vreun minim efort s-o reamplaseze în oraș, asta arată “interesul” său pentru patrimoniul românesc. Cu toate că este primar din 2008, nici până azi n-a manifestat același interes și pentru “un monument având ca temă contribuţia judeţului Bihor şi, prin extensie, a Transilvaniei la Războiul de independenţă”(1).

La Bolojan e boală veche lupta cu statuile românești din Oradea, Foto: Facebook / Oradea-Nagyvarad-Grosswardein
La Bolojan e boală veche lupta cu statuile românești din Oradea, Foto: Facebook / Oradea-Nagyvarad-Grosswardein

Priviți imaginea de mai sus pentru a vedea cum schimbă Ilie Bolojan radical Oradea îndepărtând rând pe rând reperele identitare românești. În aceeași imagine sunt deja două dintre victimele sale: statuia lui Emanuil Gojdu și cea a lui Mihai Viteazul.

Cum și-a bătut joc Ilie Bolojan de statuia lui Emanuil Gojdu de la Oradea

O doamnă ne anunță că pe lângă cele două statui menționate mai sus, Bolojan mai are la activ și Statuia lui Mihai Eminescu, din fața fostei Librarii Eminescu!
Cu alte cuvinte, primarul Ilie Bolojan este un adevărat vandal al patrimoniului cultural românesc?

apiland.ro

Ilie Bolojan acuzat că “perpetuează metodele bolșevice”

Prima statuie, demolată, desființată definitiv, în Oradea, a fost cea a celei mai înalte conștiințe românești, care a debutat în 25.03.1866, în Revista Familia, sub egida lui Iosif Vulcan, cu o poezie minunata: ” De-as avea”. Vorbim despre Mihai Eminescu- Luceafarul poeziei românesti, care are statui si primeste respectul in toata lumea..
2. Emanuil Gojdu, onorabilul domn care a lasat românilor din Ungaria si Transilvania, de rit ortodox, o pretioasa mostenire, pe care doi liberali tradatori de neam si tara s-au gandit sa o privatizeze, facand-o cadou, vecinilor de peste Tisa.
Primarul liberal bolojan, la randul sau s-a gandit sa-i dea jos de pe soclu, bustul acestuia, suferind grave deteriorari si degraderi. Desi este absolovent al renumitului colegiu care-i poarta numele, cladire finantata de insusi Emanuil Gojdu.
3. Statuia celui mai viteaz domnitor român, amplasata in Piata Unirii, in anul 1994, finantata integral, Nu din banii municipalitatii, ci din banii personali, ai cadrelor militare, care detin toate avizele legale, de construire si amplasare. Mihai Viteazul domnitorul primei Uniri, de la 27 mai 1600, care a stat pavaza, cu sabia in mana, la granita Europei, luptandu-se cu cel mai de temut cotropitor al Europei -Imperiul Otoman. Daca Europa nu a fost islamizata cu sute de ani in urma ii datoreaza acest fapt si domnitorului român Mihai Viteazul. Fara nici un mandat din partea cetatenilor sau fara a avea o oferta electorala in acest sens, desi stia ca populatia este ostila acestui demers cu aroganta liberala, acest primar a coborat de pe soclu, statuia lui Mihai Viteazul, din Piata Unirii, pt ca dansul il sarbatoreste pe Regele Ferdinand, care impreuna cu sotia, a poposit in Oradea, acum 100 de ani. Perpetueaza metodele bolsevice, din epoca comunista, urmare a sedintelor de partid. La 200-300 de metri, peste pod, in Oradea se afla o piata f frumoasa, care poarta numele Regelui Ferdinand cel Loial, precum si statuia sotiei sale Regina Maria, impreuna cu care a vizitat Oradea. Tot acolo exista Teatrul Regina Maria, o bijuterie arhitecturala in stil ecleziastic. De ce dl primar, apreciaza ca dansul poate decide, fara o consultare, in prealabil, a cetatenilor oradeni, stiind ca a mai iesit scandal pe acesta tema, ma face sa trag concluzia, ca tine cu rea credinta, sa umileasca natia romana. Deci, dincolo de poleiala cladirilor, oradenii au parte de cele mai mari taxe si impozite locale, de cel mai scump gaz rusesc, desi stam pe un izvor de ape geotermale. Dl primar, nu a facut oradenilor cadou un privilegiu, prin renovarea fatadelor ( 50% din ch. suportate de proprietari) precum si indeplinirea altor proiecte, si-a facut doar datoria de primar, pt care oradenii l-au votat!”, ne scrie într-un comentariu pe facebook doamna Fechete Ligia care totodată ne atrage atenția și că Ilie Bolojan mai are în palmaresul său și desființarea unei statui a lui Mihai Eminescu

Note:
(1) Constantin Popovici, Monumentul Independenței Oradea


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]