La Bolojan e boală veche lupta cu statuile românești din Oradea

Scandalul demolării statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea nu este singurul episod de heirupism antiromânesc al primarului Ilie Bolojan. Pe lângă acest incident, primarul din Oradea mai are o istorie sinistră cu acte de vandalism “civilizator” împotriva patrimoniului cultural românesc.

“Deși autoritățile spun că statuia Marelui Mihai va fi mutată într-o nouă Piață, protestatarii se tem că ea va avea soarta altor două monumente reprezentative, ce urmau să fie relocate, dar au dispărut: statuia independenței și statuia lui Emanuel Gojdu. Ambele se află în paragină, momentan.”, scrie activenews.ro

Într-adevăr, deși este primar în Oradea tocmai din 2008, fiind reales mandat după mandat, Ilie Bolojan n-a acordat nici măcar cel mai mic interes față de un alt monument dispărut al urbei orădene, Monumentul Independenței.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Monumentul Independenței din Oradea, anii ’80, Foto: facebook

Acest grup statuar impresionant a fost vandalizat și furat în mai multe etape: au fost furate mai întâi basoreliefurile, apoi au fost tăiate capetele statuilor, iar în cele din urmă au fost retezate și picioarele statuilor.

Așa arăta Monumentul Independenței din Oradea în anul 1983, Foto: Facebook / Oradea-Nagyvarad-Grosswardein

Deși nu-i dată tot de el jos, faptul că nici n-a făcut vreun minim efort s-o reamplaseze în oraș, asta arată “interesul” său pentru patrimoniul românesc. Cu toate că este primar din 2008, nici până azi n-a manifestat același interes și pentru “un monument având ca temă contribuţia judeţului Bihor şi, prin extensie, a Transilvaniei la Războiul de independenţă”(1).

La Bolojan e boală veche lupta cu statuile românești din Oradea, Foto: Facebook / Oradea-Nagyvarad-Grosswardein
La Bolojan e boală veche lupta cu statuile românești din Oradea, Foto: Facebook / Oradea-Nagyvarad-Grosswardein

Priviți imaginea de mai sus pentru a vedea cum schimbă Ilie Bolojan radical Oradea îndepărtând rând pe rând reperele identitare românești. În aceeași imagine sunt deja două dintre victimele sale: statuia lui Emanuil Gojdu și cea a lui Mihai Viteazul.

Cum și-a bătut joc Ilie Bolojan de statuia lui Emanuil Gojdu de la Oradea

O doamnă ne anunță că pe lângă cele două statui menționate mai sus, Bolojan mai are la activ și Statuia lui Mihai Eminescu, din fața fostei Librarii Eminescu!
Cu alte cuvinte, primarul Ilie Bolojan este un adevărat vandal al patrimoniului cultural românesc?

Ilie Bolojan acuzat că “perpetuează metodele bolșevice”

Prima statuie, demolată, desființată definitiv, în Oradea, a fost cea a celei mai înalte conștiințe românești, care a debutat în 25.03.1866, în Revista Familia, sub egida lui Iosif Vulcan, cu o poezie minunata: ” De-as avea”. Vorbim despre Mihai Eminescu- Luceafarul poeziei românesti, care are statui si primeste respectul in toata lumea..
2. Emanuil Gojdu, onorabilul domn care a lasat românilor din Ungaria si Transilvania, de rit ortodox, o pretioasa mostenire, pe care doi liberali tradatori de neam si tara s-au gandit sa o privatizeze, facand-o cadou, vecinilor de peste Tisa.
Primarul liberal bolojan, la randul sau s-a gandit sa-i dea jos de pe soclu, bustul acestuia, suferind grave deteriorari si degraderi. Desi este absolovent al renumitului colegiu care-i poarta numele, cladire finantata de insusi Emanuil Gojdu.
3. Statuia celui mai viteaz domnitor român, amplasata in Piata Unirii, in anul 1994, finantata integral, Nu din banii municipalitatii, ci din banii personali, ai cadrelor militare, care detin toate avizele legale, de construire si amplasare. Mihai Viteazul domnitorul primei Uniri, de la 27 mai 1600, care a stat pavaza, cu sabia in mana, la granita Europei, luptandu-se cu cel mai de temut cotropitor al Europei -Imperiul Otoman. Daca Europa nu a fost islamizata cu sute de ani in urma ii datoreaza acest fapt si domnitorului român Mihai Viteazul. Fara nici un mandat din partea cetatenilor sau fara a avea o oferta electorala in acest sens, desi stia ca populatia este ostila acestui demers cu aroganta liberala, acest primar a coborat de pe soclu, statuia lui Mihai Viteazul, din Piata Unirii, pt ca dansul il sarbatoreste pe Regele Ferdinand, care impreuna cu sotia, a poposit in Oradea, acum 100 de ani. Perpetueaza metodele bolsevice, din epoca comunista, urmare a sedintelor de partid. La 200-300 de metri, peste pod, in Oradea se afla o piata f frumoasa, care poarta numele Regelui Ferdinand cel Loial, precum si statuia sotiei sale Regina Maria, impreuna cu care a vizitat Oradea. Tot acolo exista Teatrul Regina Maria, o bijuterie arhitecturala in stil ecleziastic. De ce dl primar, apreciaza ca dansul poate decide, fara o consultare, in prealabil, a cetatenilor oradeni, stiind ca a mai iesit scandal pe acesta tema, ma face sa trag concluzia, ca tine cu rea credinta, sa umileasca natia romana. Deci, dincolo de poleiala cladirilor, oradenii au parte de cele mai mari taxe si impozite locale, de cel mai scump gaz rusesc, desi stam pe un izvor de ape geotermale. Dl primar, nu a facut oradenilor cadou un privilegiu, prin renovarea fatadelor ( 50% din ch. suportate de proprietari) precum si indeplinirea altor proiecte, si-a facut doar datoria de primar, pt care oradenii l-au votat!”, ne scrie într-un comentariu pe facebook doamna Fechete Ligia care totodată ne atrage atenția și că Ilie Bolojan mai are în palmaresul său și desființarea unei statui a lui Mihai Eminescu

Note:
(1) Constantin Popovici, Monumentul Independenței Oradea

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

George Simion: Cer sancționarea celor care au profanat mormintele eroilor români din Valea Uzului

vin mai 17 , 2019
Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion solicită sancționarea imediată a așa-zișilor ”activiști anonimi” maghiari care au învelit în saci de gunoi crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului. „Este revoltător ce se întâmplă la granița dintre județele Bacău și […]

Poate vă place și:

libris.ro