Mișcarea făcută de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, anume aceea de a-și anunța intenția de a muta statuia lui Mihai Viteazul de la Oradea în capitala Olteniei, este văzută ca fiind o inițiativă neinspirată. După ce a văzut la fel ca tot restul țării cum este batjocorită statuia lui Mihai Viteazul și îndepărtată din Piața Unirii din Oradea, edilul craiovean și-a manifestat intenția de a duce statuia marelui voievod român în Bănie.
“În timp ce Craiova îl omagiază pe Mihai Viteazul, întâiul unificator al Țărilor Române, într-un alt oraș din țară statuia acestuia este dată jos pentru a face loc alteia, lucru care mă întristează profund. Motiv pentru care am luat decizia de a contacta proprietarii acestei statui, Asociația Mihai Viteazul din orașul respectiv, pentru a le propune strămutarea acesteia la Craiova, într-o locație centrală stabilită de comun acord.”, a scris pe facebook primarul Craiovei, Mihail Genoiu
Internauții români însă consideră propunerea primarului craiovean ca fiind o greșeală prin care intră singur în jocul secesioniștilor, adâncind și mai tare faliile între provinciile României. Simbolurile naționale din Transilvania nu trebuie îndepărtate, ele trebuie să rămână la locul lor, și dimpotrivă, ele trebuie nicidecum împuținate, ci multiplicate.
Mihai Viteazul trebuie să se găsească și la Craiova, și la București, și la Iași, la Cluj sau la Oradea, în toate orașele țării. Pentru că el aparține întregului popor român, nu doar Olteniei. Așa cum este prețuit și omagiat Mihai Viteazul în Moldova sau în Oltenia, la fel îi trebuie cinstită memoria și sacrificiul său și pe tot cuprinsul Transilvaniei.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
” Mergem să punem o floare, să aprindem o lumânare la crucile pe care scrie “EROU ROMÂN NECUNOSCUT” din Valea Uzului (Dărmănești / România). Dar și la celelalte cruci, ridicate pentru ostași care au luptat sub steagurile altor nații, pentru că “între morți nu sunt hotare”. Administrațiile și instanțele să […]