libris.ro

În semn de protest, Garnizoana Oradea nu participă la dezvelirea statuii regelui Ferdinand

Încă de la debutul scandalului îndepărtării statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu din Piața Unrii din Oradea, colonelul (r) Constantin Moșincat a declarat că pe data 23 mai 2019, la evenimentul organizat de Primăria Oradea pentru dezvelirea și inaugurarea oficială a statuii regelui Ferdinand, militarii activi ai Garnizoanei Oradea se vor abține de la participare în semn de protest pentru demersul edilului din localitate de a demola statuia lui Mihai Viteazul.

„Vă rog sa-l informati în acest scop pe domnul Ministru al Apărării, Leș  despre abținerea de participare a militarilor activi la evenimentele programate pe 23 mai 2019 de către Primăria Oradea, cea care a dezonorat  prin fapta sa întreaga oștire din garnizoana și țară (gardă de onoare, fanfară Bg. Bistrița!). Cu stima, C. Mosincat”, a informat colonelul (r) Constantin Moșincat încă din data de 16 mai 2019

Joi, 23 mai 2019, la Oradea este pregătită de către primăria din localitate ceremonia de dezvelire a statuii regelui Ferdinand, cea care înlocuiește pe vechiul plasament vechea statuie de la începutul anilor ’90 a lui Mihai Viteazul.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea se afla în proprietatea Asociației Mihai Viteazul din Oradea. Îndepărtarea acesteia s-a produs fără acordul proprietarilor și din spusele reprezentantului acestei asociații, prin interpretarea ilegală a unor avize.

„Acordurile moștenitorilor sunt ilegale, deoarece potrivit contractului nr.6 C/03.04 1992 cap. III, drepturile de autor au fost cedate beneficiarului proprietar (Asociația), și nu se transmit prin moștenire!!!!, aspect de la care pornesc ilegalitățile!„, ne-a mai informat colonelul (r) Constantin Moșincat

Nota redacției: Este regretabil ca orgoliile și mofturile unui primar să pună pe poziții antagonice românii pentru două personalități din istoria României. Așa ceva lasă loc de interpretări nedorite și de controverse în ceea ce privește unitatea națională, la un secol după constituirea României Mari. Statuia lui Mihai Viteazul nu trebuie să aibe soarta celei a lui Emanuil Gojdu, ținută ani buni printre gunoaie și șobolani, ci trebuie să fie imediat pusă din nou în valoare în spațiul public, de preferat în aceeași Piață a Unirii din Oradea. Prin simbolul și importanța sa, statuia lui Mihai Viteazul nu este obiectiv cultural național de care să îți bați joc nici din orgoliu, nici din calcule politice sau ideologice. Primarul din Oradea a reușit prin demersul său nu numai să scoată din sărite o bună parte din lumea academică și culturală a țării, sau chiar oamenii simpli, ci a mai dat și apă la moară iredentiștilor și extremiștilor maghiari: s-a trezit cu o solicitare de amplasare în Piața Unirii din Oradea a statuii lui Ladislau I al Ungariei, iar la Sfântu Gheorghe, încurajat de demersul lui Bolojan de la Oradea, primarul de acolo vrea și el mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, potrivit lui Dan Tanasă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info