libris.ro

Intervenţie în Parlamentul României cu privire la acţiunile extremiştilor maghiari

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a solicitat, de la tribuna Camerei Deputaţilor, printr-o interpelare adresată ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrului Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, directorului Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Alin Mihai Preda, prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei şi prefectului judeţului Bacău, Maricica Luminiţa Coşa, informaţii clare privind reacţiile autorităţilor statului român la acţiunile extremiştilor maghiari care au defăimat crucile eroilor români de la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului.

Constantin Codreanu: „În luna mai 2019 mormintele eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial şi înhumaţi în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului au fost profanate de către mai mulţi extremişti maghiari. Cimitirul Internaţional din Valea Uzului se află la limita administrativă dintre comuna Sânmartin, judeţul Harghita şi oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău.Opinia publică românească a fost oripilată de faptul că toate cele 52 de cruci instalate pe mormintele eroilor români din acest Cimitir Internaţional au fost acoperite cu saci negri de plastic pentru strâns gunoiul. Ține de ordinul evidenţelor că extremiştii maghiari au acţionat cu premeditare.Extremişti maghiari şi complicii lor au postat pe internet mai multe fotografii cu cele 52 de cruci învelite în saci de plastic pentru gunoi, iar, apoi, au postat şi înregistrări video pe site-ul de limbă maghiară erdely.ma, cu semnătura ”un grup de activişti anonimi”, susţinând că au acoperit crucile eroilor români, pentru că erau 149.

În data de 21 mai 2019, m-am deplasat personal la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului pentru a mă convinge la faţa locului de cele întâmplate, pentru a depune flori, candele şi panglici tricolore la căpătâiul eroilor români şi pentru a le aduce un pios omagiu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), organizaţie guvernamentală în subordinea MAN, îi revine obligaţia protejării mormintelor şi operelor comemorative de război, protecţie prin care se înţelege ansamblul de măsuri cu caracter ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic adoptate de stat menite să asigure cercetarea, identificarea, inventarierea, clasarea, evidenţa, conservarea, marcarea, inclusiv paza şi întreţinerea, restaurarea, strămutarea şi punerea în valoare a acestora.Având în vedere cele întâmplate, am solicitat autorităţilor statului român informaţii cu privire la deciziile adoptare, măsurile dispuse şi acţiunile întreprinse în legătură cu cazul profanării de către exremişti maghiari a celor 52 de cruci ale eroilor români care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului, şi am formulat o serie de propuneri, tangente subiectului, care sper să îşi găsească răspuns favorabil cât mai curând posibil.

Voi reveni joi, 6 iunie, de Ziua Eroilor, la Cimitirul Internaţional din Valea Uzului şi ii invit pe ceilalţi colegi parlamentari să ni se alăture, mie şi sutelor de români care şi-au anunţat prezenţa la eveniment.”Textul integral al interpelării se regăseşte pe site-ul Camerei Deputaţilor, activitate parlamentară deputat Constantin Codreanu, secţiunea întrebări şi interpelări, cât şi pe site-ul personal, www.constantincodreanu.ro.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info