O acțiune independentă de acțiunea de pe 6 iunie 2019 de Ziua Eroilor de la Valea Uzului, inițiată de la Neamț de către Daniel Vinca (jurnalist Vestea.net) și asumată instituțional (inclusiv pentru anunțarea autorităților) de către Asociația Culturală EU CRED (Tașca – Neamț), prin președintele Marius Coșerariu, a avut loc sâmbătă, 8 iunie a.c., la același Cimitir Internațional de la Valea Uzului.
Acțiunea, despre care noi am mai scris aici, a constat de asemenea ca și joi, într-o ceremonie religioasă, un scurt moment de reculegere, urmate de depuneri de flori și lumânări la mormintele eroilor, inclusiv la cele ale ungurilor.
Ziua nu a fost însă lipsită de incidente nici pentru nemțenii veniți la Valea Uzului: un profesor de istorie, fost senator, Paul Snaider, ajungând la cimitir mai devreme decât restul grupului de români, a fost întâmpinat de către niște maghiari dornici să-l îndoape cu istorie “marca UDMR” despre situația cimitirului de la Valea Uzului.
Intrigat de ridicolul situației, profesorul de istorie s-a limitat numai la a le spune maghiarilor “că a venit să aprindă o lumânare nu să intre în polemici”, potrivit vestea.net.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
ATITUDINEA PUBLICĂ (n.r. PUBLIC ATTITUDE) organizează pe data de 20 iunie 2019 ora 18:30 un eveniment public la Casa de Cultură George TOPÂRCEANU din Curtea de Argeș, un eveniment în cadrul căruia în afară de momentele muzicale susținute de către artiștii de muzică populară Mariana ANGHEL și Viorel Nicolae POP, vor lua cuvântul […]