Categories: AntiromanismOradea

Istoricul Mihai Drecin îi bate obrazul gros lui Bolojan: „Când unii politicieni îşi permit să schimbe statui… Ferdinand nu trebuie să fie opusul lui Mihai Viteazul”

Constatăm cu o nespusă bucurie că la Oradea încă mai există români cu dragoste de neam și de țară. Domnul prof. univ. dr. Mihai Drecin, istoric și politician, fost deputat și senator în legislaturile trecute, a vorbit despre vremurile politice care „răstoarnă valori”, indicând tocmai înspre demolarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea și înlocuirea acesteia cu o statuie ecvestră a regelui Ferdinand.

„Toţi cei care au murit pentru a apăra interesele naţionale ale românilor, indiferent de epocă, într-un fel sau altul, sunt eroii noştri.Vremurile politice însă răstoarnă aceste valori. (…)Aşa se face că asistăm astăzi, şi nu vreau să politizez aici, dar vreau să spun deschis, când unii politicieni îşi permit să schimbe statui… Ferdinand nu trebuie să fie opusul lui Mihai Viteazul. „, a spus prof. Mihai Drecin, potrivit jurnalbihorean.ro

Cuvintele îi sunt adresate subtil tocmai primarului liberal din Oradea, Ilie Bolojan, demolatorul de statui românești. Până acum, primarul municipiului Oradea are la activ îndepărarea de pe soclul lor a nu mai puțin de trei mari conștiințe ale neamului românesc: o statuie a lui Mihai Eminescu, una a lui Emanuil Gojdu, și cea a lui Mihai Viteazul.

Dacă despre statuia lui Mihai Viteazul se vorbea despre amplasarea sa într-un parc sau chiar într-un cimitir, statuia lui Emanuil Gojdu a stat timp de 4 ani printre gunoaie și șobolani, degradându-se până aproape de pragul distrugerii, după ce a stat ani de zile sub cerul liber. Doar perseverența și protestele unei asociații culturale românești au făcut ca în cele din urmă statuia lui Emanuil Gojdu să mai fie salvată, după ce a zăcut segmentată și plină de mizerie în Ştrandul Ioşia din Oradea.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

4 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

4 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

6 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

7 zile ago